latinica  ћирилица
24/09/2022 |  12:52 ⇒ 13:07 | Autor: SRNA

K. Dubica: Borci odali počast poginulim i evocirali uspomene na teške ratne dane

Dan 11. pješadijske dubičke brigade Vojske Republike Srpske obilježen je danas u Kozarskoj Dubici, a tim povodom u Spomen-hramu Svete Petke služen je parastos za 224 poginula borca sa područja te opštine.
Kozarska Dubica, parastos - Foto: SRNA
Kozarska Dubica, parastosFoto: SRNA

Predsjednik Boračke organizacije opštine Kozarska Dubica Dragoljub Ćibić rekao je da je obilježavanje Dana 11. pješadijske brigade prilika da se borci druže i evociraju uspomene na teške ratne dane i četiri i po godine rata.

- Obilježavamo danas i presudne dane koji su donijeli mir i očuvanje našeg naroda na ovim prostorima, a krajem rata smo ovdje herojskom odbranom sjeverozapadnih granica Republike Srpske od agresije Hrvatske vojske uspjeli da se odbranimo i Dejtonskim mirovnim sporazumom potvrdimo Republiku Srpsku - izjavio je Ćibić.

On je naglasio da Dan brigade i "Septembarske dane odbrane" borci uvijek doživljavaju sa ponosom jer je tada "srce bilo od čelika jače", što je i parola odbrane Kozarske Dubice.

Ćibić je naveo da će povodom obilježavanja 30 godina Vojske Republike Srpske kod Spomen krsta u porti Hrama Svete Patke biti izveden umjetnički program, a da će se zatim borci družiti i proslaviti svoj dan.

Komandant odbrane zapadnih granica Republike Srpske u septembru 1995. godine Pantelija Ćurguz istakao je značaj obilježavanja Dana brigade jer pomen stradalim i evociranje uspomena na protekli Odbrambeno-otadžbinskom ratu znači očuvanje vrijednosti proisteklih iz tog rata.

- Tih vrijednosti nema mnogo i one su Republika Srpska i borci. Mi smo na ovim prostorima, nažalost, skoro godinu dana ranije bili u prilici da se moramo organizovati s ciljem zaštite tadašnje države, a zatim i odbrane srpskog naroda na ovim prostorima - rekao je Ćurguz novinarima.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić izjavio je da ga raduje što su se povodom Dana 11. pješadijske brigade i 30 godina Vojske Republike Srpske okupili brojni pripadnici te jedinice.

- To su već starija lica, sa mnogo sijede kose, a posebne emocije izazivaju ti susreti, stisak ruke i uspomene koje vežu te ljude iz perioda kada su stvarali Republiku Srpsku. Treba raditi na njegovanju ovog datuma i tradicije, a opština Kozarska Dubica će u saradnji sa Boračkom organizacijom pomoći da se borci i dalje okupljaju, još masovnije nego ove godine - rekao je Reljić.

Tokom Odbrambeno-otadžinskog rata kroz jednice 11. pješadijske brigade Kozarska Dubica prošlo je više od 5.700 boraca, ranjeno je njih 562, a jedinica je imala 195 poginulih i nastradalih boraca.

Јedan broj boraca Kozarske Dubice učestvovao je u ratu u sastavu drugih ratnih jedinica, a ukupno su poginula 224 borca, a 614 je ranjeno.

Brigada, mobilisana 30. juna 1991. godina, odlikovana je "Ordenom Karađorđeve zvijezde", a učestvovala je na mnogim ratištima širom Republike Srpske i BiH i nije izgubila niti kvadratnog metra teritorije.