latinica  ћирилица
24/09/2022 |  17:19 ⇒ 19:49 | Autor: RTRS

Institucije Srpske imaće odgovor na odluku Ustavnog suda BiH (VIDEO)

U iščekivanju obrazloženja odluke Ustavnog suda BiH kojom je van snage stavljen Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti , ne prestaju reagovanja zvaničnika iz Republike Srpske. Već se naziru potencijalni odgovori zvanične Banjaluke.
Republika Srpska (@Vlada_Srpske) - Foto: Twitter
Republika Srpska (@Vlada_Srpske)Foto: Twitter

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik ne isključuje mogućnost potpunog odbacivanja odluka Ustavnog suda što predlažu i pravni stručnjaci.

Neočekivane potezi Republike Srpske za očekivanu odluku Ustavnog suda BiH kojom je pogažen Ustav i Dejtonski sporazum. Tako se može opisati situacija nakon što su prvo Kristijan Šmit, a potom i Ustavni sud van snage stavili Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Srpskoj.

- A neočekivano može biti svašta, potpuno odbacivanje Ustavnog suda kao institucije bez obzira što prijete - kaže Dodik.

Očekivano pak bi bilo da Narodna skupština donese novi zakon sa istim sadržajem, na taj način Srpska već je uspjevala da "doskoči" Ustavnom sudu kada god se suočila sa pokušajem razvlašćivanja i oduzimanja prava da bude vlasnik svoje imovine.

- Kreiraćemo novi zakon, vidjeli ste, Ustavni sud je osporavao i Dan Republike, 9. januar. Nalazili smo načina da im doskočimo po tom pitanju - rekao je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić.

Pravni autoriteti šire lepezu odgovora Republike Srpske na udare Ustavnog suda. Јedna od mogućnosti je povlačenje dvoje srpskih sudija čime bi rad Ustavnog suda bio zakočen.

- Јedan od načina ako se oni ne povuku da Republika Srpska proglasi sve odluke Ustavnog suda škodljivim po njene nacionalne interese i da se neće izvršavati na teritoriji Republike Srpske. Do takvih odluka ne treba držati i ne treba ih izvršavati i nastaviti ići svojim putem - naveo je profesor Pravnog fakulteta, Univerziteta u Banjaluci Vitomir Popović.

- Ovaj Ustavni sud za svoju odluku ne nalazi nijedan jedini temelj u Ustavu BiH jer odredbe o tome da je BiH odnosno PS BiH nadležana da uređuje pitanja svojine javne vlasti nije nigdje zapisana. Ovakva praksa Ustavnog suda u ovoj materiji je neodrživa - smatra profesor Pravnog fakulteta , Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić.

Politička borba za očuvanje opstojnosti Republike Srpske sa svim njenim dejtonskim atributima traži srpsko jedinstvo. Njega sada nema kaže Dodik, ali uvjeren je da će poslije izbora Srpska biti toliko jaka da će moći da odgovori na sve udare Ustavnog suda, OHR-a, pojedinih ambasada i političkog Sarajeva.

- Dakle ukoliko bude snažna struktura u NSRS, biće i Vlada, i mi ćemo ići na donošenje odluka, ako ovo ovo ostane da se trpi znači da će nam jednog dana oduzeti puteve, elektrane, šume da će sve proglasiti da je nadležnost BiH što nije. Mi ćemo braniti svoj status, svoju poziciju ako ne možemo da obezbjedimo poziciju Srpske u BiH, šta ćemo u BiH, možda jedne noći donesemo još jednu neočekivanu odluku - pojasnio je Dodik.

Dok Srpska sprema adekvatan odgovor Ustavnom sudu, RUGIP radi svoj posao. Svu imovinu na teritoriji Srpske koja je obuhvaćena osporenim zakonom već je uknjižila na javne ustanove, jedinice lokalne samouprave i Republiku Srpsku. Poput zgrada sudova, škola, bolnica i drugih nepokretnosti potrebnih za rad lokalnih samouprava. A šume i šumsko zemljište ranije je već uknjiženo kao svojina Republike Srpske.