latinica  ћирилица
24/09/2022 |  17:44 | Autor: SRNA

Đukanović dostavio dopunjeni prijedlog za skraćenje mandata Skupštini

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dostavio je parlamentu dopunjeni prijedlog odluke za skraćenje mandata Skupštini, nakon što mu ga je predsjednik parlamenta Danijela Đurović vratila na doradu.
Milo Đukanović - Foto: SRNA
Milo ĐukanovićFoto: SRNA

Đurovićeva je juče obavijestila Đukanovića da njegov raniji zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Skupštine, na kojoj bi 30. septembra bio razmatran prijedlog za skraćenje mandata Skupštini 27. saziva, nije uredan i ne ispunjava uslove propisane Ustavom i Poslovnikom Skupštine.

U dopunjenom prijedlogu za skraćenje mandata Skupštini, Đukanović traži vanrednu sjednicu parlamenta 30. septembra, što je bio i njegov raniji prijedlog.

On je podsjetio da je 20. avgusta Skupština izglasala nepovjerenje 43. vladi.

Đukanović je naveo i da je konsultacije za sastav 44. vlade obavio sa predstavnicima DPS-a, SDP-a, Socijaldemokrata Crne Gore, Bošnjačke stranke, Albanske alternative, Force, Demokratske unije Albanaca, Demokratske partije i Liberalne partije.

On je rekao da se pozivu nisu odazvali predstavnici DF-a, Demokratske Crne Gore, SNP-a i Građanskog pokreta URA.

- Prijedlog da se mandat za sastav vlade povjeri Miodragu Lekiću, koji mi je u ime partija koje su osvojile većinu mandata na izborima 2020. godine uputio Andrija Mandić, nisam mogao da prihvatim jer smatram da se za to nisu stekli svi neophodni uslovi - naveo je Đukanović.

On je dodao da, prema tome, saglasno ustavnim ovlašćenjima, podnosi Prijedlog odluke za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine.

- Time se otvara mogućnost za organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora u što kraćem roku, što će omogućiti izbor vlade koja će djelovati u punom kapacitetu - naveo je Đukanović.