latinica  ћирилица
24/09/2022 |  18:46 ⇒ 25/09/2022 | 14:26 | Autor: RTRS

Zajednice etažnih vlasnika podnijele krivične prijave protiv Stanivukovića (VIDEO)

Zajednice etažnih vlasnika u banjalučkoj Aleji Svetog Save podnijele su krivične prijave protiv Draška Stanivukovića, odgovornih u Odjeljenju za prostorno uređenje i Odjeljenju za inspekcijske poslove grada Banjaluka. Terete ih za zloupotrebu službenog položaja, neizvršenje sudske odluke i nesavjestan rad u službi. Stanivuković negira odgovornost.
Banja Luka - Zemljište gdje je bio bioskop Kozara - Foto: RTRS
Banja Luka - Zemljište gdje je bio bioskop KozaraFoto: RTRS

Na lokaciji u centru Banjaluke, gdje se trenutno gradi stambena zgrada, nekada je bilo kino "Kozara". Stanari okolnih zgrada su postali poznati javnosti kada su se usporotivili odluci Grada da na istom mjestu bude zgrada od 13 spratova.

Ni nakon što je Ustavni sud proglasio neustavnim Regulacioni plan, gradsko Odjeljenje za prostorno uređenje nije stavilo van snage građevinsku dozvolu. Rok za poništenje dozvole bio je 22. avgust. Zato su stanari pet zgrada podnijeli krivične prijave.

Krivičnu prijavu dobio je i gradonačelnik Banjaluke. Terete ga za zloupotrebu položaja, jer je, tvrde, na čelo odjeljenja postavio "ovlašćene potpisnike" koji odbijaju da postupe po odluci Ustavnog suda.

Stanivuković kaže da on nije odgovoran za trenutna dešavanja i osporava svaku odgovornost.

– Јa bih volio da se sretnemo za dvije godine pa da vidimo hoće li biti išta od te krivične prijave - dodao je.

Temelji nebodera, za čiju gradnju je aktuelna gradska administracija izdala građevinsku dozvolu i to bez saglasnosti stanara okolnih zgrada na koje se obavezala - su zarasli travom. Hoće li gradnja biti nastavljena, odgovor nismo dobili od investitora "Sinema tauer". Ali jesmo od Stanivukovića, koji se sad, pored građana, plaši i tužbi investitora.

Na pitanje da li to znači da će biti nastavljena gradnja nebodera, Stanivuković kaže da ne znači i da će Regulacioni plan ići na ponovno usvajanje. koje će biti tek na proljeće.

Do tada će na adresu gradske uprave stižu i nove krivične prijave. Advokat Aleksandar Јokić traži da tužilaštvo pokrene krivični postupak zbog nezakonitog postupanja prema stanarima koji su 5. jula protestovali zbog početka gradnje nebodera i pristupne saobraćajnice.

- Pristupni putevi probijani su bez adekvatnih rješenja, uklonjeno je zelenilo na tom mjestu, građani koji su pokušali da spriječe radove bili su fizički udaljeni od strane privatnog obezbjeđenja. Niko od nadležnih institucija, uključujući komunalnu policiju, inspektorate, nije izašao na pozive građana koji su čitav dan zvali da se izađe na lice mjesta - ističe Јokić.

Na mjestu dešavanja tada je bio Aleksandar Ševo, koji od 1976. godine živi uz nekadašnje kino Kozara, ali do početka radova na 13-spratnici nikada, kaže, nije doživio slične neprijatnosti.

- Nema šta da nisu radili, mene je čovjek poprskao šmrkom vode, cijelog me okupao zato što sam rekao da ne treba da to rade. Niko ovdje ne želi zgradu, a predviđeno je i da bude dvosmjerna ulica koja ne bi bila bezbjedna za djecu i pješake - naglašava Ševo.

Stanare u Aleji Svetog Save pitali smo i šta bi željeli da novim regulacionim planom bude predviđeno na ovoj lokaciji. Mnogi su odgovorili da ih za nekadašnje kino vežu lijepe uspomene i da bi voljeli da na tom mjestu bude neki objekat za kulturna događanja.

A upravo to je prije dvije godine u predizbornoj kampanji ovim ljudima obećao Draško Stanivuković koji je tada najavio izgradnju amfiteatra na otvorenom.

Umjesto obećanog amfiteatra, građane ovog naselja na ulicu je izvela zgrada od 13 spratova.