latinica  ћирилица
24/09/2022 |  20:12 ⇒ 25/09/2022 | 08:02 | Autor: SRNA

Lavrov: Referendumi se održavaju na preporuku Zelenskog

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je večeras na sjednici Generalne skupštine UN u Njujorku da se referendumi u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, te regionima Zaporožje i Harkov održavaju na preporuku ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog.
Sergej Lavrov (Foto: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/POOL/ilustracija) -
Sergej Lavrov (Foto: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/POOL/ilustracija)

- Zapad negoduje zbog referenduma koji se trenutno održavaju u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, te regionima Zaporožje i Harkov. Međutim, mještani tih teritorija samo su reagovali na činjenicu da im je to predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski preporučio u jednom od svojih intervjua iz avgusta prošle godine - rekao je Lavrov

Šef ruske diplomatije je podsjetio da je tada Zelenski savjetovao mještanima Donbasa da da idu u Rusiju, prenosi "Raša tudej".

Lavrov je ukazao na to da je Zelenski potom savjetovao svakom koje se osjeća kao Rus da zarad svoje djece i unučadi da ode u Rusiju.

- Mještani pomenutih regiona upravo to i čine, nose svoju zemlju sa njima - rekao je Lavrov.

Referendum o pitanju ulaska u sastav Rusije počeo je u juče u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti. Glasanje će trajati do utorka, 27. septembra.