latinica  ћирилица
24/09/2022 |  21:43 ⇒ 25/09/2022 | 08:02 | Autor: sputniknews.com

Lavrov u UN: Odlučuje se kakav će biti svjetski poredak

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je na drastičnu degradaciju situacije u oblasti međunarodne bezbjednosti. Prema njegovim riječima, danas se odlučuje kakav će biti svjetski poredak: sa hegemonom ili pravedni svijet bez ucjena.
Sergej Lavrov (Foto: EPA/MAXIM SHEMETOV/POOL) -
Sergej Lavrov (Foto: EPA/MAXIM SHEMETOV/POOL)

Obraćajući se učesnicima 77. Generalne debate Generalne skupštine UN on je rekao da se "umjesto poštenog dijaloga i potrage za kompromisima suočavamo sa dezinformacijama, insceniranim situacijama i provokacijama".

Kurs Zapada podriva povjerenje prema međunarodnim institucijama kao organima usaglašavanja interesa, kao i prema međunarodnom pravu kao garanciji pravednosti i zaštite slabih od bezakonja, rekao je on.

- Danas se rešava pitanje budućeg svjetskog poretka, to je jasno svakom objektivnom posmatraču. Pitanje je da li će to biti svijet sa jednim hegemonom koji sve tjera da žive po svojim dobro poznatim "pravilima" od kojih samo on ima korist. Ili će to biti demokratski, pravedan svijet, svet bez ucjene i zastrašivanja, neonacizma i neokolonijalizma - poručio je Lavrov.

Rusija je, kako je rekao, čvrsto izabrala drugu opciju i zajedno sa saveznicima, partnerima i istomišljenicima poziva da takav svijet i postane stvarnost.

Šef ruske diplomatije kritikovao je postupanje Sjedinjenih Država prema drugim zemljama, ističući da Vašington sa svojim saveznicima želi da zaustavi točak istorije.

On je konstatovao da u prošlost odlazi "unilateralni model svjetskog razvoja koji je omogućavao zadovoljavanje interesa Zapada, 'zlatne milijarde'".

- Danas stvaranje suverenih država spremnih da se bore za svoje nacionalne interese vodi ka formiranju ravnopravne, socijalno orijentisane i održive multilateralne arhitekture. Ipak, Vašington i vladajuće elite Zapada koje su mu potpuno potčinjene doživljavaju objektivne geopolitičke procese kao prijetnju njihovoj dominaciji. SAD i njihovi saveznici žele da zaustave točak istorije. Kada je svojevremeno proglasio pobjedu u Hladnom ratu, Vašington je sebe stavio maltene u rang božjeg izaslanika na zemlji koji nema obaveze, nego samo "sveta" prava da radi gdje i šta hoće bez ikakve kazne - rekao je ruski ministar.