latinica  ћирилица
25/09/2022 |  07:57 ⇒ 11:27 | Autor: SRNA

Milunović danas u Polikastru

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović položiće danas vijenac na spomenik silama saveznicama u Polikastru u okviru obilježavanja 104 godine od proboja Solunskog fronta.
Obilježavanje 104 godine od proboja Solunskog fronta - Foto: SRNA
Obilježavanje 104 godine od proboja Solunskog frontaFoto: SRNA

Milunović je juče prisustvovao komemorativnoj svečanosti i na srpskom Vojnom groblju Zejtinlik kod Soluna položio vijenac u ime Vlade Srpske.

Milunović je rekao u izjavi Srni da veoma važno da se održi kontinuitet učešća delegacije Republike Srpske na ovoj važnoj manifestaciji jer je u ranijim periodima bilo i osporavanja njenog učešća od određenih država.

- Ovom prilikom želim da zahvalim Grcima i njihovom udruženju koje organizuje obilježavanje godišnjica proboja Solunskog fronta, kao i njihovoj regularnoj vojsci koja je obezbijedila mjesto u protokolu Republici Srpskoj i ona potpuno ravnopravno sa ostalim silama pobjednicama polaže vijence na spomenik podignut u čast proboja Solunskog fronta i pobjede u Prvom svjetskom ratu - dodao je Milunović.

On je podsjetio da je proboj Solunskog fronta bio jedna od najvećih operacija u Prvom svjetskom ratu i da je rezultat te operacije, u kojoj je najvažniju ulogu imala srpska vojska, bio kapitulacija Bugarske i Austro-Ugarske, oslobođenje Srbije i potpisivanje primirja između saveznika i Njemačke 11. novembra 1918. godine.

Prema njegovim riječima, Srpska vojska je pokazala veliko herojstvo u ovoj velikoj bici i zvanično 14. septembra 1918. godine je uz jaku artiljerijsku pripremu počeo napad i već 15. i 16. septembra zvanično je probijen Solunski front i otvoren put za Tikvešku dolinu, dalje prema Srbiji i dalje.

- Srpska vojska je tada brojala oko 150.000 vojnika, a među njima je bilo i 25. 000 dobrovoljaca iz srpskih krajeva van Srbije. Od tih 25.000 računa se da je oko 15.000 dobrovoljaca bilo iz krajeva sa prostora Republike Srpske i BiH - naveo je Milunović.