latinica  ћирилица
25/09/2022 |  09:18 ⇒ 09:20 | Autor: SRNA

Makej: Zapad odgovoran za sukob u Ukrajini

Zapad snosi krivicu za sukob u Ukrajini, izjavio je ministar spoljnih poslova Bjelorusije Vladimir Makej u obraćanju na sjednici Generalne skupštine UN.
Vladimir Makej (Foto: EPA/TATYANA ZENKOVICH) -
Vladimir Makej (Foto: EPA/TATYANA ZENKOVICH)

- Učešće NATO u nelegitimnim ratovima protiv Јugoslavije, Iraka, Libije, Sirije, kao i pokušaji Alijanse da uđe u istorijski istočnoslovenske i susjedne zemlje, predodredili su sudbinu prvog "Versaja" za "Versaj 2.0". Zbog toga krivicu za neprestano krvoproliće u Ukrajini u potpunosti mora da snosi Zapad - naglasio je Makej.

Prema njegovim riječima, Zapad je učinio da sukob u Ukrajini bude neizbježan, ne samo svojom politikom širenja NATO, već i odbijanjem da razmotri prijedloge svojih protivnika.

On je ukazao i na to da Bjelorusija mnogo i svuda govori o sukobu u Ukrajini.

Makej je napomenuo da Minsk i ne može da se ponaša drugačije jer se sukob dešava u neposrednoj blizini.

On je izrazio žaljenje što je "bratski ukrajinski narod postao žrtva geopolitičkih igara kolektivnog Zapada".

Šef bjeloruske diplomatije je naglasio da Zapadu Ukrajina nije potrebna ni kao članica NATO i EU te da su novi "pokrovitelji" Kijev iskoristili u velikoj igri protiv Rusije.

- Ukrajina danas plaća krvlju, jer su njeni političari dozvolili da budu obmanuti i zaboravili su na istorijsko bratstvo tri istočnoslovenska naroda - Bjelorusa, Rusa i Ukrajinaca - dodao je Makej.