latinica  ћирилица
25/09/2022 |  11:26 ⇒ 15:18 | Autor: SRNA

Parlamentarni izbori u Italiji; Ankete ukazuju na pobjedu krajnje desnice

U Italiji se danas održavaju parlamentarni izbori, a rezultati anketa ukazuju da najviše šansi za pobjedu imaju stranke krajnje desnice.
Parlamentarni izbori u Italiji (Foto: EPA/MASSIMO PERCOSSI) -
Parlamentarni izbori u Italiji (Foto: EPA/MASSIMO PERCOSSI)

Skoro 51 milion Italijana ima pravo glasa, a rezultati anketa pokazuju da bi izlaznost mogla biti niža od rekordnih 73 odsto na proteklim izborima održanim 2018. godine.

Sve ukazuje na to da, uprkos brojnim krizama sa kojim je Evropa suočena, veliki broj Italijana ne mari za politiku pošto je Italija nakon prošlih izbora imala tri koalicione administracije i na čelu svake od njih bio je neko ko nije ni bio na izbornoj listi.

Prije 15 dana objavljena je zabrana iznošenja rezultata predizbornih anketa i tada je najviše glasova dobila Đorđa Meloni i njena stranka krajnje desnice "Braća Italije".

Na drugom mjestu bio je bivši premijer Enriko Leta i njegova Demokratska partija.

Demokratska partija je dio alijanse stranaka desnog krila uz Ligu Matea Salvinija i Naprijed Italija na čijem je čelu nekadašnji premijer Silvio Berluskoni.

Italija ima komplikovan izborni zakon koji prednost daje koalicijama što znači da Demokratska partija ima male šanse jer nisu uspjeli da okupe partije istog stava, prenosi AP.

Ukoliko bi Melonijeva postala premijer, ona bi bila prva žena na toj funkciji, ali će joj za formiranje snažne, vladajuće koalicije biti potrebno više sedmica.

Izbori se održavaju šest mjeseci prije vremena jer se administracija Marija Dragija raspala krajem jula, a predsjednik Serđo Matarela nije imao druge opcije osim da raspiše prijevremene izbore.

Birališta su otvorena u 7.00 časova, a prebrojavanje glasova počeće neposredno nakon zatvaranja u 23.00 časa. Prve projekcije trebale bi biti u ranim jutarnjim časovima.