latinica  ћирилица
25/09/2022 |  12:26 ⇒ 12:28 | Autor: SRNA

Obilježen Dan odbrane u Novom Gradu

U Novom Gradu danas je obilježen Dan odbrane u sjećanje na septembar 1995. godine kad je opštinu prvo napala Hrvatska vojska 18. i 19. septembra, a potom i jedinica Petog korpusa takozvane Armije BiH iz Cazinske krajine.
Pomen u Novom Gradu - Foto: SRNA
Pomen u Novom GraduFoto: SRNA

Tim povodom služen je pomen i položeni vijenci kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da se obilježava važan datum, kada je nakon žestokih borbi, 25. septembra teritorija opštine Novi Grad oslobođena.

- Koristimo svaki trenutak i svaku priliku kao što je ova da se sjetimo naših poginulih boraca, mladih ljudi koji su ostavili svoje živote na braniku otadžbine - rekao je Drljača.

Drljača je napomenuo da se životi više od 30.000 poginulih u minulom ratu ne mogu nadoknaditi, ali da ostaje dužnost očuvati ih od zaborava i prenositi iskustva i znanja mladim generacijama.

Major Momir Kovačević podsjetio je na događaje u septembru 1995. godine, uz napomenu da je 18. septembra u agresiji Hrvatske vojske poginulo 37 civila, 18 vojnika, te dva pripadnika MUP-a Republike Srpske, a ranjeno 57 osoba.

- Kontraofanziva je počela na današnji dan i tada je oslobođeno 17 sela i 380 kilometara kvadratnih teritorije i to je poduhvat koji treba da se cijeni - rekao je Kovačević.

Predsjednik Predsjedništva Opštinske boračke organizacije Novi Grad Nemanja Starčević kaže da su septembarski dani veoma važni za ovu opštinu.

- Mladim generacijama treba prenositi koliki je bio značaj Novogradske brigade, kao i drugih jedinica Vojske Republike Srpske, koje su došle da nam pomognu - rekao je Starčević.

Vijence su položile delegacije opštine Novi Grad, Opštinska boračka organizacija, Organizacije poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, Organizacija starješina Vojske Republike Srpske, Policijske uprave Prijedor, te ostale organizacije i građani.

Skupštinskom odlukom iz 2010. godine 25. septembar se obilježava kao Dan odbrane opštine Novi Grad u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i ovaj datum je u kalendaru značajnih datuma ove opštine.