latinica  ћирилица
25/09/2022 |  13:54 ⇒ 26/09/2022 | 10:37 | Autor: RTRS

Lut fest otvara "Bajka o začaranoj ljepotici"

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest 2022 Istočno Sarajevo", najstariji festival za djecu u Republici Srpskoj u organizaciji Forum teatra biće otvoren 26. septembra 2022. godine i trajaće do 30. septembra.
Lut fest (Arhiv) - Foto: SRNA
Lut fest (Arhiv)Foto: SRNA

Na svečanoj ceremoniji otvaranja Lutkarskom pozorištu Pinokio iz Srbije, Lut fest će uručiti plaketu "Zlatna anima- Radoslav Lazić" za doprinos razvoju i afirmaciji lutkarske umjetnosti i tradiciju lutkarstva koja traje pola vijeka, povodom jubileja, 50 godina postojanja. "Zlatna anima Radoslav Lazić" je skulptura, rad akademskog vajara Dragana Radenovića iz Beograda.

Na festivalu učestvuju pozorišta iz: Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Bugarske, Estonije i Izraela.

U okviru takmičarskog i pratećeg programa biće realizovano 20 programa, lutkarske predstave, master klas predavanja, kreativne lutkarske radionice i promocije knjiga.

Najznačajnija manifestacija za djecu koju sufinansira Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske i koja je prepoznatljiva u svjetskim krugovima lutkarstva i lutkarske umjetnosti, svojim kvalitetom, sadržajima i selekcijom festivalskih predstava zauzima posebno mjesto u kulturnoj politici Republike Srpske i Grada Istočno Sarajevo.

Moto festivala "Dijete i scenska lutka", predstavlja misiju koju Lut fest provodi dvadeset tri godine, kroz edukaciju i socijalizaciju djece kroz njima bliske tradicionalne i nove bajke, kroz lutkarske predstave i sa lutkom sa kojom najlakše komuniciraju.

"Bajka o začaranoj ljepotici" je priča namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta, a poruka, koja je skrivena u njoj je veoma značajna. Ova bajka može da pomogne najmlađim gledaocima da se povežu sa vrijednostima koje su skrivene duboko u ovoj priči i sa problemima koji ih očekuju u budućnosti.

"Pinokio" je danas jedino profesionalno pozorište lutaka u Beogradu i predstavlja jednu od najznačajnijih dječijih kulturnih institucija Srbije, te je u skladu sa tim velika čast da upravo Pinokio otvari 23. Lut fest u Istočnom Sarajevu.