latinica  ћирилица
25/09/2022 |  17:16 ⇒ 17:19 | Autor: SRNA

Kisić: Srpska vojska životima popločala put slobode

Pripadnici srpske vojske su u Prvom svjetskom ratu svojom hrabrošću i životima popločali put kojim njihovi potomci danas slobodno koračaju, poručila je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić u Polikastru u Grčkoj, gdje su obilježene 104 godine od proboja Solunskog fronta.
Polikastro - obilježavanje 104 godine od proboja Solunskog fronta - Foto: SRNA
Polikastro - obilježavanje 104 godine od proboja Solunskog frontaFoto: SRNA

Kisićeva je na komemorativnoj svečanosti istakla da se Srbija sjeća svih hrabrih vojnika, njihovih muka i patnje, ali prije svega, njihove neopisive snage i ljubavi prema domovini, koja ih je tjerala da idu naprijed, da ne odustaju i da se bore za svoju slobodu i slobodu budućih generacija.

- Ono što su naši preci učinili za našu Srbiju ne sme nikada da se zaboravi. Zato smo danas ovde da pokažemo da se to nikada neće ni desiti. Naša obaveza je da im i na ovaj način kažemo hvala, da im poručimo da zbog njih znamo kako se brani i voli otadžbina i da im obećamo da ćemo njihova dela i herojstvo prenositi i na buduća pokolenja - naglasila je Kisićeva.

Ona je ukazala da Srbija ne zaboravlja ni one koji su srpskoj vojsci pružili ruku spasa kada joj je bila najpotrebnija, koji su njom dijelili muku i zajedno se, rame uz rame, borili za mir.

Kisićeva je rekla da zato memorijal na Polikastru predstavlja dokaz koliko je tada zajednička borba bila važna, jer je utabala put ka pobjedi u Prvom svjetskom ratu.

- Memorijal na Polikastru predstavlja simbol jedne velike epohe i slavnog perioda u kome je Evropa pokazala da su sloboda i mir osnovni princip po kome treba da počiva svako društvo. Srbija će nastaviti da se na tim principima dalje gradi i razvija - poručila je Kisićeva, koja je položila vijence na Spomenik silama saveznicama u Velikom ratu i na Spomen-bistu predsjedniku srpske vlade za vrijeme Prvog svjetskog rata Nikoli Pašiću.

Komemorativnoj svečanosti u Polikastru prisustvovao je i ministar za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Duško Milunović, a poštu su odali i predstavnici Konzulata Srbije u Solunu, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Republike Grčke, predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Tokom ceremonije, okupljenima su se obratili predstavnici grčke Vlade, konzularnih predstavnika saveznika i udruženja potomaka.