latinica  ћирилица
25/09/2022 |  18:36 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Dvije godine mandata Stanivukovića - nijednog kapitalnog projekta u Banjaluci

Dvije godine mandata dovoljne su da se sumiraju rezultati učinjenog. Gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, zadovoljan je učinjenim, a građani kažu da Grad ne pamti gradonačelnika koji se toliko slikao pred parkićima, fontanama, stajalištima i klupicama. Pitaju - koji je to kapitalni projekat važan za Grad, koji je pokrenuo gradonačelnik, Draško Stanivuković.
Draško Stanivuković - Foto: RTRS
Draško StanivukovićFoto: RTRS

U naselju Kuljani kod Banjaluke ovih dana podijeljeni su leci u kojima se PDP hvali koliko je učinio za ovo naselje. Piše - novi asfalt u Kuljanima.

Јovica Tomić, predsjednik Mjesne zajednice Kuljani, postavlja pitanje otkud tolika hrabrost da se mještanima čije ulice nisu asfaltirane nude ovakvi leci.

- Evo pogledajte Prvu Kuljansku ulicu. Došli su i zagrebali 50 metara, a gradonačelnik je otvorio radove. Istog trena, kada je on napustio mjesto radova, napustile su i mašine - dodao je Tomić.

Mještani ističu da su nekoliko puta dobijali obećanja da će se put asfaltirati, međutim ništa od datih obećanja.

Dok se Stanivuković hvali putevima koji nisu izgrađeni, i obećani most u Česmi na dugom je štapu! Prekinuta je i izgradnja mosta u Docu, koju je započela prethodna administracija.

Borivoj Obradović, odbornik u Skupštini grada, napominje da je upravo taj most trebao biti važan projekat za Banjaluku čijom izgradnjom bi se rasteretio saobraćaj i povezalo naselje Obilićevo sa centrom grada.

Da je započeti most u Docu izgrađen ne bi bilo ovakavog kolapsa u saobraćaju, ističu Banjalučani. Najgore je, kažu, voziti ovim dijelom grada ujutro do posla i popodne kad se vraćaju kući. Onaj ko je gradnju blokirao, dodaju, na sve je mislio osim na njih, pa se snalaze prečicama.

Pamti se i kako je u jeku korone, pred Kliničkom centrom rezvukao pano, kako je tad rekao, modela moderne gradske bolnice koju je tad i obećao. Model je skinuo s interneta i predstavio kao značajan strateški projekat za Banjaluku.

Godinu kasnije, ovako je odgovarao na pitanje - zašto nema bolnice.

- Urbanističkim planom očekujemo da ove godine pronađemo tu lokciju i zatim idejno rješenje. Okvir idejnog rješenja već imamo. Procjenjujemo da će projektna dokumentacija koštati do pola miliona maraka - rekao je gradonačelnik Banjaluke.

Ni dvije godine kasnije nema ni lokacije, ni idejnog rješenja, ni bolnice.

Gradonačelnik Stanivuković danas je u novoj kampanji, nosilac je liste PDP-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske. Јedino što Stanivuković ne može obećati građanima je koju će funkciju obavljati nakon izbora.

-Јa sam svakako dužan i maksimalno sam posvećen da radim za Banjaluku ma gdje god dužnosti sutra bile - kaže Stanivuković.

Umjesto velikih projekata ključnih za život građana, Stanivuković se hvali parkovima, fontanama, klupama i autobuskim stajalištima. Uz to, hvali se i činjenicom da nikad više privatnih kompanija nije pomagalo u projektima, što, kako upozoravaju u Transprensi internešnalu, otvara mogućnosti koruptivnog rizika.