latinica  ћирилица
26/09/2022 |  07:31 ⇒ 07:35 | Autor: TANЈUG

Osujećena otmica belgijskog ministra pravde

Holandska policija uhapsila je četiri muškarca osumnjičena za učestvovanje u planiranju otmice belgijskog ministra pravde Vinsenta van Kuikenborna.
Vinsent van Kuikenborn (Foto: EPA/VIRGINIE LEFOUR) -
Vinsent van Kuikenborn (Foto: EPA/VIRGINIE LEFOUR)

U petak je policija u Holandiji lišila slobode trojicu holandskih državljana osumnjičenih za ovo djelo, nekoliko dana nakon što je ispred kuće Van Kuikenborna pronađen automobil u kome se nalazilo oružje, prenosi Bi-Bi-Si.

Holandska policija je u nedjelju uhapsila četvrtog muškarca (21), takođe holandskog državljanina.

Belgijski mediji su izvestili da su u vozilu ispred kuće koju ministar dijeli sa suprugom i sinom pronađeni kalašnjikovi i dvije flaše benzina u vozilo registrovanom u Holandiji.

Ministar je od tada pod strogim policijskim nadzorom nakon "ozbiljne prijetnje", saopštio je u subotu zvaničnik belgijskog Saveznog tužilaštva.

U saopštenju se navodi da su "prošle nedjelje obaviješteni o mogućoj opasnosti" po bezbjednost političara i da to shvataju veoma "ozbiljno" i dodaju da su pokrenuli zvaničnu istragu.

Tačni detalji pretnje ostali su nejasni, navodi britanski javni servis.

Belgijski mediji izvještavaju da je reč o pokušaju otmice, a neki povezuju zaveru sa kriminalnim grupama umiješanim u trgovinu narkoticima.

Tužilaštvo nije potvrdilo ove detalje.

Van Kuikenborn je u objavi na Fejsbuku napisao da neće učestvovati u planiranim događajima u narednim danima.

On je rekao da svako ko radi na borbi protiv organizovanog kriminala zna rizike i da će nastaviti da vodi istragu protiv kriminalnih grupa energičnije nego ranije.

-Da budem jasan, ljudi koji stoje iza ovoga postižu suprotno od onoga što namjeravaju. To jača moje uvjerenje da moramo da nastavimo da se borimo- izjavio je Van Kuikenbor i dodao da se kriminalci osjećaju satjeranim u ćošak.

Belgijski premijer Aleksander De Kru rekao je da su prijetnje poput otmice ministra oravde "potpuno neprihvatljive".

- Nećemo dozvoliti nikome da nas zastraši - poručio je da De Kru.

Belgija je posljednjih nedjelja preduzimala veće korake u borbi protiv organizovanog kriminala, najavljujući plan koji lokalnim vlastima daje više slobode da se bore protiv nasilja.

U prošlogodišnjem izvještaju Evuropola, Belgija i Holandija su navedene kao "epicentar tržišta kokaina u Evropi", navodi Bi-Bi-Si.