latinica  ћирилица
26/09/2022 |  09:22 ⇒ 14:11 | Autor: SRNA

U četvrtak izbor glavnog tužioca

Izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH planiran je na narednoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH koja je zakazana za srijedu i četvrtak, 28. i 29. septembar.
VSTS, ilustracija - Foto: RTRS
VSTS, ilustracijaFoto: RTRS

Prema dnevnom redu sjednice, izbor glavnog tužioca planiran je za 29. septembar kada bi pred članovima VSTS-a trebala da se pojave četiri kandidata sa kojima su obavljeni intervjui 22. septembra - vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milano Kajganić i tužioci Diana Kajmaković i Miroslav Јanjić, kao i Seid Marušić, s obzirom na to da su njihove prijave verifikovane nakon konkursne procedure.

Na intervju je pristupila i Kajmakovićeva, koja je sa mjesta šefa Odjeljenja za korupciju Tužilaštva BiH premještena u Odjeljenje za ratne zločine i protiv nje je pokrenuta interna istraga zbog toga što su je dvije kriminogene osobe pominjale u aplikaciji Skaj, zbog čega se sada sve provjerava.

Prvog dana sjednice članovi VSTS-a razmatraće izvještaj Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja se bavila stanjem u pravosuđu BiH.