latinica  ћирилица
26/09/2022 |  10:07 ⇒ 10:07 | Autor: SRNA

Mali: Srbija daleko od problema javnog duga i recesije

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da je Srbija stabilna, jaka i likvidna, te da ima 2,5 milijarde evra na računu u kešu i daleko od bilo kakvih problema što se tiče javnog duga i recesije.
Siniša Mali (Foto: Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC) -
Siniša Mali (Foto: Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC)

- To znači da smo spremni za predstojeću zimu, kada je bar novac u pitanju, još treba obezbijediti dodatne količine struje - naveo je Mali.

Mali je istakao da je zabrinut zbog situacije u svijetu, ali da će se Srbija izboriti i biti jača od drugih.

- Nije pitanje ove zime, preguraće Evropa, šta će biti na zimu poslije - rekao je Mali za RTS.

On je istakao da je javni dug Srbije 31,5 milijardi evra, što pokazuje da Srbija nema nikakav problem i da otplaćuje obaveze na vrijeme, dok je, za poređenje, javni dug Francuske 2.900 milijardi, a Njemačke 2.482 milijarde evra.

Prema njegovim riječima, kada se postavi javni dug Srbije u odnos sa BDP-om, onda je udio javnog duga oko 53 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta od 60, dok te cifre za Grčku iznose 193 odsto, u Španiji je 118, u Francuskoj 113, u Crnoj Gori 103, a prosjek EU je 90 odsto.

Mali je najavio da će 20. oktobra doći misija MMF-a u Srbiju na deset dana, kada će se razgovarati i o novom stend-baj aranžmanu za Srbiju, što bi dalo impuls nastavku reformi u Srbiji, kredibilitet i sigurnost investiranja.

- U tom trenutku mogli bismo da povučemo neka sredstva od MMF-a, mnogo povoljnija nego što bismo mogli na tržištu kapitala zbog cijele krize u svijetu - napomenuo je Mali.

On je naveo da je nedavno na sastanku na marginama Generalne skupštine UN direktor MMF-a Kristalina Georgijeva rekla predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da treba što više graditi finansijske bafere i rezerve, kako bi se imalo dovoljno keša da se reaguje ako se situacija još više pogorša.

- Konflikt u Ukrajini, energetska kriza, globalna kriza zahtijeva da imamo dovoljno finansijskih sredstava, zato je važno da dobijemo od Emirata kredit od milijardu dolara po kamati od tri odsto - rekao je Mali.

On je naveo da je u junu prosječna plata u Srbiji iznosila 633 evra, BDP po stanovniku je 4.700 dolara, a stopa nezaposlenosti 8,9 odsto, istorijski najniža, dok je za prvih osam mjeseci 2,6 milijardi evra investicija.

Ministar Mali ukazuje da je u prvom kvartalu stopa rasta bila 4,3 odsto, u drugom kvartalu 3,9 odsto, što znači da je Srbija daleko od recesije.

Mali je podsjetio da će od 1. januara penzioneri imati više od 20 odsto veću penziju, a za 12,5 odsto biće povećanje plata u javnom sektoru.