latinica  ћирилица
26/09/2022 |  10:15 ⇒ 10:16 | Autor: TANЈUG

U Iranu nastavljeni protesti desetu noć zaredom (VIDEO)

U Iranu su protesti nastavljeni desetu noć zaredom zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je umrla nakon što je privela policija za moral zbog nepoštovanja pravila nošenja hidžaba, javlja danas Gardijan.
Protesti u Iranu (Foto: EFE/ROUNAK AMINI) -
Protesti u Iranu (Foto: EFE/ROUNAK AMINI)

U protestima širom Irana poginula je do sada najmanje 41 osoba, uključujući pripadnike snaga bezbjednosti, a demonstracije su nastavljene uprkos upozorenju pravosudnih organa da će učesnici biti uhapšeni.

Izvori su rekli za Gardijan da je tačan broj poginulih tokom protesta veći.

Grupa "Iran hjuman rajts" sa sjedištem u Norveškoj saopštila je sinoć da je u protestima poginulo najmanje 57 osoba, ali da je to teško potvrditi, jer se na internetu informacije o žrtvama pojavljuju rasute po gradovima u kojima su održani protesti.

Na video snimcima se vidi da su demonstranti tokom protekle noći u Teheranu uzvikivali: "Smrt diktatoru".

 

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao je juče da Iran mora "odlučno da se pozabavi sa onima koji narušavaju bezbjednost i mir u zemlji".

Raisi je to poručio tokom telefonskog razgovora, u kojem je izrazio saučešće porodici pripadnika bezbjednosnih snaga koji je ubijen tokom protesta prošle nedjelje.

Raisi je rekao da provladine demonstracije u Iranu pokazuju u potpunosti moć Islamske republike, a Rojters je prenio da su provladini demonstranti pozivali na pogubljenje ljudi koji protestuju protiv režima, nakon što je 22-godišnja djevojka umrla, kako oni tvrde, od posljedica mučenja takozvane policije za moral.

Amini, djevojka iz iranske provincije Kurdistan, pala je u komu i umrla nakon što ju je u Teheranu prošle sedmice uhapsila policija za moral zbog nepoštovanja pravila nošenja hidžaba.