latinica  ћирилица
26/09/2022 |  10:28 ⇒ 17:28 | Autor: RTRS

U banjalučkom Domu zdravlja novi rendgen aparati (FOTO/VIDEO)

Domu zdravlja Banjaluka od danas su na raspolaganju dva nova digitalna rendgen aparata vrijedna 1,1 milion KM.
Dom zdravlja, predstavljanje novog redgen aparata - Foto: RTRS
Dom zdravlja, predstavljanje novog redgen aparataFoto: RTRS

Primjena ovih aparata doprinijeće unapređenju zdravstvene zaštite građana banjalučke regije, jer će sada u ovoj zdravstenoj ustanovi rendgen dijagnostika biti potpuno digitlizovana.

Od ukupnog iznosa za nabavku aparata Vlada Republike Srpske obezbijedila je 560.000 KM, Grad Banjaluka 420.000 KM, a Dom zdravlja 130.000 KM.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik rekao je da je ponosan na zdravstvene radnike, naglasivši da je savremena oprema značajna, ali ne vrijedi bez kvalitetnog ljudstva.

      View this post on Instagram

A post shared by Min. zdravlja i soc. zaštite (@ministarstvo.zdravlja.srpske)

Dodik je naglasio da je ovo dokaz da Republika Srpska ima kapacitete da ulaže u svoj zdravstveni sistem na svim nivoima.

- Zahvaljujem Vladi Republike Srpske, Domu zdravlja Banjaluka i gradu Banjaluka jer su zajedničkim sredstvima omogućili da se nabavi najsavremenija oprema u oblasti radiološke i ultrazvučne dijagnostike. To je Dom zdravlja Banjaluka stavilo na rang najviše i najbolje opremljenih institucija ovog tipa u regionu. Nastavićemo podršku i u narednom periodu za potrebe nabavke ultrazvučnih aparata, te novih sanitetskih vozila podržati banjalučki Dom zdravlja sa još 500.000 KM i time dodatno modernizovati određene segmente, poboljšati rad službi - rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je direktorka Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović preuzela rukovođenje ovom ustanovom u otežanim okolnostima, te pokazala sposobnost rukovođenja, te da je zahvalan za predanost i posvećenost radu.

- U toku, ali i nakon pandemije virusa korona bilo je potrebno suočiti se sa izazovima koji nisu bili ni malo laki, te sam ponosan na zdravstvene radnike koji su pokazali da su u pravom smislu te riječi - veliki ljudi, ostali i ne razmišljajući o svojim brinuli o tuđim životima - rekao je Dodik.

Istakao i da je ponosan što je Republika Srpska uspjela da na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske otvori savremenu Kliniku za kardiohirurgiju, te time pokaže sposobnost da odoli svim izazovima.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je cilj da se građanima omogući što bolja i savremenija opremu, kao i da preventiva bude na prvo mjestu.

Todorovićeva je rekla da je današnji dan veoma značajan za Banjaluku, ali i za cijelu Republiku Srpsku, jer je otvoren novi dijagnostički centar na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

- Dom zdravlja Banjaluka pruža usluge rendgen dijagnostike kako za stanovništvo Banjaluke, tako i za manje lokalne opštine koje nemaju ovako savremenu dijagnostiku - rekla je Todorovićeva.