latinica  ћирилица
26/09/2022 |  10:38 ⇒ 13:54 | Autor: RTRS

Dodik: Srpska će uvijek reagovati na neustavno ponašanje Ustavnog suda BiH (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je Ustavni sud BiH inkvizicijski sud koji pokušava da preuredi ustavni poredak u BiH, poručivši da će Republika Srpska uvijek reagovati na neustavno ponašanje ovog suda.
Milorad Dodik -
Milorad Dodik

- Nama jedino preostaje da reagujemo na neustavno ponašanje i da uvijek kada taj sud nešto ospori, mi predložimo novi zakon. Važno je da Republika Srpska ostane u sferi zakonodavne nadležnosti i mi ćemo to uraditi - istakao je Dodik u Banjaluci.

On je ponovio da BiH nema ništa sa imovinom i da je pitanje imovine "zadnja tačka na kojoj će se voditi pitanje da li će BiH ostati ili neće".

- To je pitanje koje su dodirnuli vjerujući da će napraviti ambijent u kojem će to olako proći. Naravno da neće proći. Mislim da su se preigrali i ne mogu i neće upravljati našom imovinom. Mi ćemo donijeti zakon, a oni neka ukidaju, koliko god oni puta ukinu, mi ćemo toliko puta donijeti zakon i na taj način djelovati - istakao je Dodik.

On je rekao da Kristijan Šmit nije imao pravo da interveniše po ovom pitanju, jer BiH nema visokog predstavnika.

- Visoki predstavnik ne postoji, on je lažan, nestvaran, špekulant, poslat ovdje da napravi nered, a ne red. Ako su htjeli da zabodu zadnji ekser u kovčeg BiH, to su uradili sa pričom o imovini - poručio je Dodik.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske utvrdiće i Narodnoj skupštini Srpske predložiti novi zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, nakon što je Ustavni sud BiH donio politički motivisanu i neustavnu odluku kojom je aktuelni zakon stavio van snage.