latinica  ћирилица
26/09/2022 |  11:07 ⇒ 19:35 | Autor: SRNA

Pozorište "Pinokio" iz Beograda otvara 23. "Lut fest"

Pozorište lutaka "Pinokio" iz Beograda predstavom "Bajka o začaranoj lepotici" otvoriće danas 23. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest 2022. Istočno Sarajevo", najstariji u Republici Srpskoj, čiji je organizator "Forum teatar" Istočno Sarajevo.
Predstava "Bajka o začaranoj lepotici" - Foto: SRNA
Predstava "Bajka o začaranoj lepotici"Foto: SRNA

Direktor "Forum teatra" Vitomir Mitrić rekao je Srni da će na "Lut festu", koji će trajati do 30. septembra, učestvovati pozorišta iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Bugarske, Estonije i Izraela.

- Na svečanom otvaranju Lutkarskom pozorištu "Pinokio" biće uručena plaketa "Zlatna anima Radoslav Lazić" za doprinos razvoju i afirmaciji lutkarske umjetnosti i tradiciju lutkarstva, a povodom jubileja - 50 godina postojanja - rekao je Mitrić.

On je podsjetio da je "Zlatna anima Radoslav Lazić" skulptura, rad akademskog vajara Dragana Radenovića iz Beograda.

U okviru takmičarskog i pratećeg sadržaja biće realizovano 20 programa, lutkarske predstave, master klas predavanja, kreativne lutkarske radionice i promocije knjiga.

- Ovo je najznačajnija manifestacija za djecu koju sufinansira Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i koja je prepoznatljiva u svjetskim krugovima lutkarstva i lutkarske umjetnosti, svojim kvalitetom, sadržajima i selekcijom festivalskih predstava, tako da zauzima posebno mjesto u kulturnoj politici Republike Srpske i grada Istočno Sarajevo - istakao je Mitrić.

Prema njegovim riječima, moto Festivala "Dijete i scenska lutka" predstavlja misiju koju "Lut fest" sprovodi 23 godine edukacijom i socijalizacijom djece u okviru njima bliskih tradicionalnih i novih bajki, lutkarske predstave i sa lutkom sa kojom najlakše komuniciraju.

"Bajka o začaranoj lepotici" je priča namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta, a poruka, koja je skrivena u njoj je veoma značajna. Ova bajka može da pomogne najmlađim gledaocima da se povežu sa vrijednostima koje su skrivene duboko u ovoj priči i sa problemima koji ih očekuju u budućnosti", istakao je Mitrić.

Beogradsko lutkarsko pozorište "Pinokio" danas je jedino profesionalno pozorište lutaka u Beogradu i predstavlja jednu od najznačajnijih dječijih ustanova kulture Srbije.

Festival su finansijski podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i grad Zvornik.

Medijski sponzori su Novinska agencije Republike Srpske - Srna i RTRS.

Medijski prijatelji festivala su BNTV, RTVIS, te portali "Katera", "Princip njus" i "Palelajv", dok je zvanična štamparija "Ermeks" iz Istočnog Sarajeva.