latinica  ћирилица
26/09/2022 |  11:09 ⇒ 17:25 | Autor: RTRS

Adaptacija i opremanje prostora Banke humanog mlijeka veliki uspjeh Srpske (FOTO/VIDEO)

U Banjaluci je danas ozvaničen završetak projekta adaptacije i opremanja prostora Banke humanog mlijeka i polikliničkog dijela Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.
Banka humanog mlijeka - Foto: RTRS
Banka humanog mlijekaFoto: RTRS

Vrpcu su presjekli predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, direktor UKC-a Vlado Đajić i Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite.

Svečanosti povodom završetka ovog projekta, koji je počeo krajem marta, prisustvovali su ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić, te predstavnici Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece "Mrvice".

Predsjednica Republike Srpske rekla je da otvaranje Banke humanog mlijeka u UKC-u predstavlja veliki podvig za Srpsku, ali i za pozicioniranje UKC-a na mapi zdravstvenog sistema.

Ona je istakla da na ovaj način UKC, i regionalno gledajući, postaje jedan od svega nekoliko kliničkih centara koji imaju Banku humanog mlijeka.

- To nije uobičajno i nemamo svugdje, ali rukovodili smo se onim što smo vidjeli u Srbiji, gledali smo kako to izgleda u Austriji, Hrvatskoj, u nekim skandinavskim zemljama. Ovo što imamo ovdje nimalo ne zaostaje za tim što smo vidjeli, naprotiv mislim da ide ukorak s tim, a rekla bih da prednjačimo - rekla je predsjednica Cvijanović.

Završena adaptacija i opremanje prostora Banke humanog mlijeka

Šeranić je rekao da je otvaranje Banke humanog mlijeka značajno i da je pokazalo da solidarnost i jedinstvo u zdravstvenom sistemu mogu da odgovore na najteže prepreke.

On je zahvalio predsjednici Srpske za podršku aktivnostima koje se odnose na ono što je najbitnije za zdravstvo, a to su djeca.

Đajić je rekao da otvaranje Banke humanog mlijeka predstavlja još jedan veliki uspjeh Univerzitetskog kliničkog centra.

- Prvi put imamo banku humanog mlijeka, a i Polikliniku za dječje bolesti, gdje na jednom mjestu imamo specijalističke te subspecijalističke ambulante i kabinete - rekao je Đajić.

Završena adaptacija i opremanje prostora Banke humanog mlijeka

Zamjenica predsjednika Udruženja "Mrvice" Amela Filipović istakla je da je ovo udruženje posebno ponosno jer su dočekali da dobiju prvu Banku humanog mlijeka.

Načelnik Klinike za dječje bolesti UKC-a Vladimir Mirošljević istakao da je uloženo dosta vremena i energije u ovaj projekat, dodajući da je Banka humanog mlijeka neophodna.

Cilj osnivanja Banke humanog mlijeka je da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojoj nije dostupno majčino mlijeko, osigura donirano humano, majčino mlijeko.

Vrijednost ugovorenih radova je oko 1,5 miliona KM, a sredstva su prikupljena u okviru humanitarne kampanje "S ljubavlju hrabrim srcima", koju je pokrenula predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, a na inicijativu Udruženja prijevremeno rođene djece "Mrvice".