latinica  ћирилица
26/09/2022 |  14:12 ⇒ 14:14 | Autor: SRNA

Podvijeće traži ponavljanje konkursa za glavnog tužioca

U skladu sa Poslovnikom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, nadležno Podvijeće danas je predložilo da se ponovi konkurs za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH, rečeno je Srni iz VSTS-a.
Sudija - Foto: ilustracija
SudijaFoto: ilustracija

- Prijedlog Podvijeća razmotriće članovi VSTS-a BiH na sjednici i donijeti odgovarajuću odluku - ističu iz VSTS-a.

Izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH planiran je na narednoj sjednici VSTS-a koja je zakazana za srijedu i četvrtak, 28. i 29. septembar.

Prema dnevnom redu sjednice, izbor glavnog tužioca planiran je za 29. septembar kada bi pred članovima VSTS-a trebala da se pojave četiri kandidata sa kojima su obavljeni intervjui 22. septembra - vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić i tužioci Diana Kajmaković i Miroslav Јanjić, kao i Seid Marušić, s obzirom na to da su njihove prijave verifikovane nakon konkursne procedure.

Na intervju je pristupila i Kajmakovićeva, koja je sa mjesta šefa Odjeljenja za korupciju Tužilaštva BiH premještena u Odjeljenje za ratne zločine i protiv nje je pokrenuta interna istraga zbog toga što su je dvije kriminogene osobe pominjale u aplikaciji "Skaj", zbog čega se sada sve provjerava.

Srna nezvanično saznaje da je na intervjuu sa kandidatima za poziciju glavnog tužioca najviše glasova dobio Kajganić i on je članovima VSTS-a predložen kao prvorangirani, a njegov broj bodova daleko je veći od ostalih kandidata.

S druge strane, na čelnim pozicijama u pravosuđu na nivou BiH trenutno nema nijednog Srbina.