latinica  ћирилица
26/09/2022 |  14:21 ⇒ 14:29 | Autor: RTRS

Konkurs za stipendiranje učenika i studenata sa Kosmeta i iz višečlanih porodica

Zadužbina Sime A. Igumanova, čiji je glavni staratelj Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, objavila je konkurs za dodjelu 100 godišnjih stipendija za učenike i studente sa Kosova i Metohije i 10 za učenike i studente iz višečlanih porodica.
Beograd (Foto: Tanjug/ Miloš Milivojević) -
Beograd (Foto: Tanjug/ Miloš Milivojević)

Stipendija za učenike i studente sa Kosova i Metohije iznose 144.000 dinara /1.236 evra/, i biće isplaćena u 12 jednakih mjesečnih rata u iznosu od po 12.000 dinara /103 evra/, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

Istovremeno, stipendija za učenike i studente iz višedjetnih porodica, koja je poklon Milovana i Dragana Popovića iz Beograda, iznosi 180.000 dinara /1.545 evra/, a biće isplaćena u 12 jednakih mjesečnih rata u iznosu od po 15.000 dinara /128 evra/.

Prijave sa potrebnom dokumentacijom podnose se do 25. oktobra na mejl: zaduzbinasigumanov@gmail.com.

Stipendija se dodjeljuje bez obaveze vraćanja, a biće isplaćivana preko bankarskog tekućeg računa zakonskog zastupnika učenika/studenta mlađeg od 18 godina, odnosno preko bankarskog tekućeg računa samog učenika/studenta starijeg od 18 godina.

Odluka Komisije za dodjelu stipendija biće javno objavljena na internet stranici Srpske pravoslavne crkve.

Što se tiče stipendija za učenike i studente za Kosova i Metohije pravo učešća na konkursu imaju imaju učenici srednjih škola i studenti sa mjestom prebivališta na području Kosova i Metohije, koji su upisali novu školsku/akademsku 2022/23. godinu.

Prednost imaju kandidati iz višečlanih porodica, slabijeg materijalnog stanja, kao i porodica čiji članovi imaju trajno ili privremeno smanjene radne sposobnosti.

Kandidati moraju imati državljanstvo Srbije, prebivalište na Kosovu i Metohiji i da pohađaju srednju školu ili višu školu/fakultet.

Uz prijavu je potrebno dostaviti izvode iz Matične knjige rođenih za podnosioca zahtjeva i članova njegove porodice, uvjerenje o prebivalištu na području Kosova i Metohije za sve članove porodice, potvrdu o upisu školske/akademske 2022/23. godine, te potvrdu o visini novčanih primanja podnosioca zahtjeva i članova njegovog domaćinstva.

Poželjno je da kandidat dostavi preporuku ustanove ili pojedinca upoznatog o materijalnim položaja njegove porodice - parohijskog sveštenika, škole, Centra za socijalni rad.

Pravo učešća na konkursu imaju i učenici i studenti iz višečlanih porodica /četvoro i više djece/ koji pohađaju srednje škole i fakultete na području Srbije, a koji nisu obnovili godinu i čiji ukupni prihodi njihovih porodica ne obezbjeđuju standard minimalnih potreba.

Uslovi za konkurs je da imaju državljanstvo Srbije, prebivalište na teritoriji Srbije, da idu u srednju školu ili fakultetu čije je sjedište na području Srbije, da je podnosilac zahtjeva član višedjetne porodice /četvoro i više djece/, te da ukupni prihodi članova domaćinstva podnosioca zahtheva ne obezbjeđuju standard minimalnih potreba /mjeren prosječnim mjesečnim prihodima po članu domaćinstva/.

Uz prijavu potrebno je dostaviti i izvode iz Matične knjige rođenih za podnosioca zahtjeva i članove njegove porodice, uvjerenje o prebivalištu, potvrdu o upisu školske/akademske 2022/2023. godine, dokaz o prvom upisu nove školske/akademske godine, odnosno o njenom neobnavljanju, te potvrdu o visini novčanih primanja podnosioca zahtjeva i članova njegovog domaćinstva.