latinica  ћирилица
26/09/2022 |  14:56 | Autor: SRNA

Tegeltija: Ne postoji poslovnička mogućnost za poništavanje konkursa

Ne postoji poslovnička mogućnost poništenja konkursa za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH, osim ako su tokom samog konkursa prekršene procedure predviđene Poslovnikom ili Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, rekao je Srni bivši predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

- U svakom drugom slučaju kandidati se moraju pozvati na sjednicu da izlože programe i na kraju izvršiti glasanje i izbor", rekao je Tegeltija, komentarišući prijedlog nadležnog Podvijeća da se ponovi konkurs za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Tegeltija je rekao da to tijelo nema poslovničku mogućnost da uopšte predloži ponavljanje konkursa i da je to, takođe, protivposlovnički akt, jer to nije moguće prije cijele ove procedure.

- Konkurs se sam po sebi, po sili Zakona/Poslovnika, automatski ponavlja tek ako nijedan kandidat ne dobije većinu na glasanju - naglasio je Tegeltija.

On je upozorio da je svako drugačije postupanje protivzakonito, odnosno direktno kršenje Poslovnika VSTS-a.

- Podsjećam Delegaciju EU u BiH da je ovakav Poslovnik VSTS-a usvojen kao rezultat "pir rivju" preporuka Evropske komsije - poručio je Tegeltija.

Iz VSTS-a rečeno je Srni da je u skladu sa Poslovnikom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH nadležno Podvijeće danas predložilo da bude ponovljen konkurs za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

- Prijedlog Podvijeća razmotriće članovi VSTS-a BiH na sjednici i donijeti odgovarajuću odluku - ističu iz VSTS-a.

Izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH planiran je na narednoj sjednici VSTS-a koja je zakazana za srijedu i četvrtak, 28. i 29. septembar.