latinica  ћирилица
26/09/2022 |  15:20 | Autor: SRNA

Kojić: Potpisan Sporazum o saradnji sa udruženjem građana "Zaveštanje"

Predstavnici Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i Udruženja građana "Zaveštanje" danas su u Beogradu potpisali Sporazum o saradnji na poslovima pripreme i objavljivanja svjedočenja preživjelih logoraša sa područja Nezavisne Države Hrvatske.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

- Sporazumom je predviđeno da nam predaju video-materijal koji bismo kritički obradili i zajednički objavili kao zbornik izjava preživjelih logoraša. Projekat bi trajao dvije godine - rekao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Kojić je naveo da bi ovako obrađeni i objavljeni iskazi preživjelih logoraša bili veoma važni istoričarima, ali i onima koji se bave humanističkim naukama jer bi im bile omogućene određene komparativne analize, saopšteno je iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

- Ako se ima u vidu broj snimljenih logoraša i obim svakog pojedinačnog iskaza, predviđeni zbornik izjava će, bez sumnje, biti najobimnije djelo ove vrste i ponudiće najdetaljniju sliku života i stradanja u logorima NDH, posmatranu iz ugla očevidaca - rekao je Kojić.

Kojić je najavio da će sličan sporazum uskoro biti potpisan i sa Arhivom Srpske pravoslavne crkve, a namjera je, kako je objasnio, da se definišu osnove za zajedničku organizaciju i realizaciju projekata i programa iz oblasti kulture pamćenja i naučno-istraživačke djelatnosti.

On je naveo da je Republički centar u posjedu prepisa 232 izvještaja sveštenika koji su tokom Drugog svjetskog rata protjerani iz BiH na područje okupacione zone Srbija.

Kojić je podsjetio da su sveštenici bili obavezni da nadležnim crkvenim vlastima podnesu izvještaje o okolnostima pod kojima su morali napustiti povjerene parohije.

- U Arhivu SPC nalaze se originali ovih dokumenata, kao i izvještaji sveštenika protjeranih iz današnje Hrvatske. Nakon potpisivanja protokola, bićemo u prilici da pregledamo originale izvještaja, kritički ih obradimo i objavimo. Dokumenti imaju izuzetnu izvornu vrijednost za period prvih mjeseci postojanja NDH - pojasnio je Kojić.

Udruženja građana "Zaveštanje" je tokom rada na istoimenom dokumentarnom filmu reditelja Ivana Јovića od 2013-2015. godine snimilo iskaze 94 preživjela logoraša jasenovačkog kompleksa logora smrti i drugih logora u NDH u trajanju od oko 450 časova.