latinica  ћирилица
26/09/2022 |  16:14 ⇒ 17:27 | Autor: RTRS

Miljevina: Spomenik za 104 poginula borca i civila (VIDEO)

U Miljevini kod Foče podignut je spomenik za 104 borca Sedmog miljevinskog bataljona Fočanske brigade i 40 civila poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Spomenik u Miljevini - Foto: RTRS
Spomenik u MiljeviniFoto: RTRS

Nadaleko su poznati po hrabrosti i odbrambenim uspjesima, tako da se i danas ističe da su bili čuvari "kapije istočne Hercegovine" i bedema Republike Srpske.

Spomenik u centru Miljevine svjedočanstvo je na slavne borce Vojske Republike Srpske, koji su se braneći vijekovna ognjišta, okruženi neprijateljem, odazivali na svaki poziv.

Uklesana su i imena 40 civla, među njima i osmogodišnjeg Petra Todorovića iz sela Kolun i 16 civila iz Poljica, koje su na kućnom pragu ubili pripadnici tzv. Armije BiH.

Miljevinski bataljon na početku rata imao je više od 500 vojnika koji su branili Srpsku na hercegovačkom ratištu, linijama odbrane u Olovu, Čajniču, Kalinoviku, Trnovu. Ne štedeći živote, svaki treći je poginuo za Republiku Srpsku.

Izgradnju spomenika pomogli su Opština Foča, Ministarstvo boračko-invalidske zaštite, susjedne opštine, ustanove, preduzeća i pojedinci iz cijele Republike Srpske.