latinica  ћирилица
26/09/2022 |  17:04 ⇒ 17:06 | Autor: sputniknews.com

Orbanov novi potez: Mađarska će prva pitati narod o sankcijama Rusiji

Mađarska je danas jača nego ikad od pada komunističkog režima, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u govoru pred parlamentom na početka jesenjeg zasjedanja i dodao da će vlada pitati građane da se izjasne o sankcijama Rusiji.
Viktor Orban (foto: EPA-EFE / ZOLTAN MATHE HUNGARY OUT) -
Viktor Orban (foto: EPA-EFE / ZOLTAN MATHE HUNGARY OUT)

Iako su sankcije nanijele štetu zemlji vlada bi možda uspejla da obezbijedi da Mađarska izađe iz krize još jača, poručio je Orban, prenosi agencija MTI.

On je, međutim, najavio da će vlada Mađarska biti prva koja će pitati svoj narod da se izjasni o sankcijama uvedenim Ruskoj Federaciji kao odgovor na rsuko u Ukrajini.

- EU često optužuje Mađarsku da krši evropske vrijednosti, ali najviša evropska vrijednost je demokratija. O sankcijama su odlučivale briselske birokrate i evropska elita. One nisu usvojene u demokratskom procesu. Od građana evropskih zemalja nije zatraženo mišljenje, iako oni plaćaju cijenu sankcija - rekao je Orban.

Najavio je da vlada Mađarske pokreće tzv. nacionalne konsultacije, javno istraživanje koje bi trebalo da doprinese da se procjeni mišljenje građana o sankcijama i da se vidi da li će podržati nove sankcije.

On je upozorio da će Evropa najgore proći ukoliko se situacija ne promijeni.

- Evropljani su postali siromašniji, sankcije nisu uspjele da bace Rusiju na kolena, a što je najgore, kraj sukoba nije na vidiku - rekao je Orban i ocijenio da je sukob u Ukrajini, koji je u startu bio "lokalni sukob" između Rusije i Ukrajine, zbog sankcija Zapada postao "globalni ekonomski rat" koji prijeti da uruši evropsku i globalnu ekonomiju.

Orban je predočio da je sve veći broj zemalja koje postaju žrtve sukoba u Ukrajini.

- Pred nama je lokalni oružani sukob i globalni ekonomski rat. Dok SAD i EU snabdijevaju Ukrajinu oružjem i novcem, ruske rezerve materijalnih sredstava i ljudstva su beskrajne - ukzao je Orban.

On je rekao da se može očekivati da će se sukob u susjedstvu Mađarske nastaviti i ove i sljedeće godine.