latinica  ћирилица
26/09/2022 |  18:08 ⇒ 18:41 | Autor: RTRS

U Vlasenici otkriven spomenik za 264 srpska borca

U Vlasenici je danas svečano otkriven centralni spomenik za 264 srpska borca i otvoren uređeni gradski trg koji je posvećen njima u čast.
Otkriven spomenik palim srpskim borcima I, II i Otadžbinskog rata - Foto: RTRS
Otkriven spomenik palim srpskim borcima I, II i Otadžbinskog rataFoto: RTRS

Spomenik visok 11 metara za koji je idejno rješenje uradio Projektni studio "Motika" otkrili su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Radovan Višković i načelnik opštine Miroslav Kraljević.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Vijence kod spomen-obilježja potom su položili predsjedik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Kraljević je uručio Grb opštine Vlasenica ministru finansija Republike Srpske Zori Vidović, ministru unutrašnjih poslova Srpske Draganu Lukaču i arhitekti Novici Motiki, te plaketu za doprinos uređenju Trga srpskih boraca Savi Filipoviću.

Spomenik je podignut u znak sjećanja na ukupno 264 borca, od kojih 98 iz opština u okruženju čije porodice žive u Vlasenici, 136 poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz ove opštine, 15 boraca iz Dervente koji su pali na vlaseničkom području i 15 civilnih žrtava.

Spomenik je izliven u livnici Јanković u Smederevu. Autor izgleda spomenika je vajar Vladimir Mukaetov iz Sjeverne Makedonije.