latinica  ћирилица
26/09/2022 |  18:50 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Јelena Trivić stipendista njemačke organizacije iza koje stoji stranka Kristijana Šmita (VIDEO)

Izjava Kristijana Šmita da se sastajao sa organima u Republici Srpskoj nevješt je pokušaj pranja biografije Јelene Trivić koja se sa Šmitom sastala javno, izjavio je biviši predsjednik Narodne skupštine Dragan Kalinić.
Kristijan Šmit i Јelena Trivić (foto: PDP) -
Kristijan Šmit i Јelena Trivić (foto: PDP)

Ističe da je Trivićeva favorit moćnih nevladinih organizacija iz Njemačke. Јedna od njih je, kaže, i njemačka Fondacija "Konrad Adenauer", iza koje stoji CDU, stranka bliska Kristijanu Šmitu.

Tačno sedam dana pred izbore Kristijan Šmit izlazi sa tvrdnjom da navodno komunicira sa organima u Srpskoj. Ovakvom izjavom, u završnici kampanje, Šmit pokušava da opravda i odbrani Јelenu Trivić koja se sa njim sastala javno, tvrdi Dragan Kalinić, bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

- Sve u svemu, ovo je bio Šmitov nevješti pokušaj pranja akademske biografije Јelene Trivić iz koje je vidljivo da je ona odavno favorit moćnih nevladinih organizacija iz Njemačke, čija je uloga ovdje u Republici Srpskoj sporna još od Dejtona pa uostalom i jednog broja njemačkih političara - kaže Kalinić.

Veza Јelene Trivić i njemačke organizacije seže u 2005. godinu kada je Trivićeva bila stipendista fondacije "Konrad Adenauer".

U njenoj zvaničnoj biografiji na sajtu Ekonomskog fakulteta navedeno je i da je u tri ciklusa bila član Komisije za izbor stipendista, sa sjedištem u Sarajevu. Prije 11 godina, u organizaciji njemačke fondacije posjetila je Bundestag i prisustvovala godišnjem kongresu CDU, na kojem je govorila i Angela Merkel.

Učestvovala je i u seminarima Fondacije iza koje stoji stranka Kristijana Šmita. Analitičari tvrde da na ovaj način strane službe traže podobne političare koji sprovode globalističku politiku.

- Samo u ovoj godini izdvojeno je na desetine miliona maraka za propagandu navodnih demokratkih principa u BiH - ističe analitičar Obrad Kesić.

Cilj ovakvih organizacija je razvijanje institucija BiH i umanjivanje kapaciteta Republike Srpske, tvrdi Staša Košarac, član Predsjedništva SNSD. Za to, tvrdi, traže podobne političare.

- Oni su u Јeleni Trivić našli ne samo stipendistu nego i partnera da prihvati sve one političke stavove koji su važni za Konrad Adenauer kao globalističku organizaciju i da na taj način imaju svog čovjeka koji bi promovisao politike i radio na implementaciji takvih politika. Te politike nisu politike srpskog naroda - navodi Košarac.

Osnivač njemačke Fondacije je CDU, pod čijim pokroviteljstvom djeluje i Šmitova Hrišćansko-socijalna unija. I Šmit je, kao i Trivićeva stipendista Fondacije, a upravo su navedene dvije partije u Bundestagu podržale Rezoluciju kojom se ukida konstitutivnost naroda u BiH i Republika Srpska.

Narodna skupština odbacila je njemačku Rezoluciju, ali je izostala podrška Trivićeve, PDP-a i SDS-a. Upravo ova njemačka organizacija u BiH tijesno sarađuje sa PDP-om, SDS-om i SDA.

- Onda im je bilo vrlo važno da se razbije jedinstvo među političkim strankama u Republici Srpskoj i nažalost našli su partnere za to. Najvidljiviji način kako su to uradili jeste da se prihvati i da se da legitimitet gospodinu Šmitu. Oni politički predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske koji su se vidjeli sa njim dali sulegitimitet čovjeku kojeg zvanično Republika Srpska ne priznaje zato što ga zvanično ne priznaje ni Savjet bezbjednosti - dodaje Kesić.

O tijesnim vezama PDP-a i SDS-a sa Fondacijom svjedoče i sastanci direktora sarajevske kancelarije Svena Petkea i Barbare Rihštajn, takođe članova CDU. Sa Trivićevom i Šarovićem sastali su se neposredno pred početak predizborne kampanje.

Posredstvom Fondacije Šarović se sastao i sa članom Bundestaga Kristofom Plosom. Osim bliskosti sa SDA, SDS-om i PDP-om Petke je blizak i sa Šmitom a na sastanke dovodi i stipendiste njemačke organizacije.

Upravo je Fondacija Konrad Adenauer veza između Јelene Trivić i Kristijana Šmita. A da bi se skrenula pažnja sa saradnje opozicije i njemačkih organizacija, kako tvrdi Staša Košarac, plasirana je fotografija navodnog sastanka Dodika sa Šmitom, iako fotografija datira od prije šest godina kada je Šmit u BiH boravio u svojstvu saveznog ministra za poljoprivredu.

- Јoš jednom želim da apostrofiram potrebu zapadnih zemalja, globalističkih organizacija, da od Milorada Dodik naprave metu u političkom smislu - naglašava Košarac.

Osnivač Fondacije Konrad Adenauer Bruno Hek, bivši je operativac američke obavještajne agencije. U Istočnoj Njemačkoj bio je zadužen za psihološki rat, propagandu i mijenjanje svijesti stanovništva.

- Treba znati da je BND jedna od najmoćnijih obavještajnih službi u svijetu i ona je pored ostalog i putem nevladinih organizacija uspjela da instalira za Zapad mnoge poželjne lidere na zapadnom Balkanu. Ali što reče jedan naš uvaženi vladika: "Neka se narod čuva onih političara koji su omiljeni zapadnim strancima, jer se godinama pokazuje da oni ne žele ništa dobro Republici Srpskoj" - zaključuje Kalinić.

Stipendisti fondacije aktivni su i u regionu. Јedan od predstavnika opozicije u Srbiji, Savo Manojlović, organizovao je proteste i blokade protiv vlasti i Aleksandra Vučića.

I on je kao i Јelena Trivić bio finasiran od iste njemačke organizacije iza koje stoji stranka Kristijana Šmita.