latinica  ћирилица
26/09/2022 |  18:54 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

U finišu izborne kampanje saslušanje u Tužilaštvu Milana Novitovića (VIDEO)

Milan Novitović, vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite saslušan je u Republičkom javnom tužilaštvu, a potom uhapšen. Sumnjiči se za zloupotrebu položaja. Novitovićev advokat Nebojša Pantić tvrdi da prilikom hapšenja nisu poštovane zakonske procedure.
Milan Novitović - Foto: RTRS
Milan NovitovićFoto: RTRS

Iz Ujedinjene Srpske čiji je Novitović kadar kažu da je ovo saslušanje insturmentalizacija tužilaštva i atak na rejting političke partije pred predstojeće izbore. Smatraju da je bez obzira da li iza ovoga stoji domaći ili strani faktor, ovo pokušaj razjedinjavanja koalicionih partija. I srpski član Predsjedništva Milorad Dodik kaže da je ovo miješanje u izborni proces.

Nakon višečasovnog saslušanja Milan Novitović vršilac dužnosti Republičke uprave civilne zaštite iz Republičkog javnog tužilaštva uhapšen je i sproveden u policiju. Pretreseni su i poslovni i privatni objekti i prostorije koje je Novitović koristio. Izuzeta je određena dokumentacija.

- Po nalogu Republičkog javnog tužilaštva izvršen je pretres na nekoliko lokacija i objekata koje je koristio osumnjičeni, u u cilju prikupljanja dokaza i rasvjetljavanja ovog krivičnog djela, za koje se Novitović sumnjiči - istakla je Dragica Tojagić portparol Republičkog javnog tužilaštva.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske naglasio je da je Republičko tužilaštvo zatražilo saslušanje.

- Okružni sud je donio naredbu o pretresu prostorija. U ovom trenutku ne mogu da komentarišem, niti da dajem bilo kakve šire izjave od ovoga - rekao je Lukač.

Da je Novitović uhapšen potvrdio je i njegov advokat Nebojša Pantić. Kaže da se nakon poziva prošle sedmice njegov klijent odazvao tužilaštvu da da izjavu u vezi optužbi za zloupotrebu položaja. U Republičkom tužilaštvu su mu saopštili da se tereti da je nezakonito zaposlio Branislava Zeljkovića, nekadašnjeg direktora Zavoda za javno zdravstvo na određeno vrijeme.

- Kada smo čuli o čemu je riječ tražili smo vrijeme za izjašnjavanje, pošto nismo imali ni dokumentaciju koja je bila za ovaj slučaj. Tražili smo prolongiranje za osam dana. To tužilac nije dozvolila - istakao je Nebojša Pantić advokat Milana Novitovića.

Novitović je dao izjavu na 11 strana. Kada je saslušanje završeno u prostorije tužilaštva su priča ušla tri policajca i Novitoviću stavila lisice na ruke i lišili ga slobode. Pokazali su mu naredbu banjalučkog Okružnog suda za pretres njegovih vlastitih i službenih prostorija. Advokat Pantić tvrdi da su u ovom postupku prekršene zakonske procedure.

- Lišenje slobode se dešava kada organi gonjenja zateknu izvršioca - dodao je Pantić.

S obzirom kako je Novitović uhapšen, Pantić smatra da je to u cilju kako kaže prljave predizborne kampanje kako bi se okaljao, jer je član Ujedinjene Srpske. Tako misli i predsjednik ove partije Nenad Stevandić.

Radi je najbolje u službi preporodio, a da li je nekog zaposlio treba da dokaže sud a ne da tužilaštvo pravi aferu kao i prošle godine na dan srpskog jedinstva. Ovo je kraj specijalnog tužilaštva - poručio je Stevandić.

Saslušanje i hapšenje Novitovića i za srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika je potpuno nepotrebno nekoliko dana pred izbore. Ocijenjuje to kao miješanje u izborni proces.

- Ovo nije trebalo da se učini u vremenu pred izbore - kaže Dodik. 

Novitović u policiji može da provede 24 časa nakon čega će ponovo biti vraćen u prostorije Republičkog javnog tužilaštva.