latinica  ћирилица
26/09/2022 |  19:21 ⇒ 22:21 | Autor: SRNA

Cvijanović: Zajednička realizacija velikih projekata

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da Srpska i Srbija realizuju velike infrastrukturne projekte i da se podrazumijevaju bratske, emotivne i svake druge veze.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- Naravno da je važan i Sporazum /o specijalnim paralelnim vezama/ koji nas vezuje na poseban način i daje pravni osnov i dimenziju za saradnju Srpske i Srbije. Međutim, naša saradnja izlazi izvan okvira pravnog sporazuma - rekla je novinarima Cvijanović.

Ona je istakla da je ponosna što je u okviru generacije sadašnjih političara dala doprinos saradnji Republike Srpske i Srbije.

- U predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijeru Ani Brnabić i svim zvaničnicima, ministrima i direktorima imamo dobre saradnike. Svi oni pomogli su da saradnja bude sadržajna - dodala je Cvijanović.

Ona je podsjetila da Republika Srpska i Srbija zajednički grade preostalu dionicu auto-puta od Banjaluke do Beograda.

- Naš angažman se odnosi i na izgradnju strateških projekata kao što su u oblasti energetike "Buk bijela" i saobraćaja aerodrom Trebinje. U prethodnom periodu smo uspostavili čvrstu i jaku vezu preko mosta "Bratoljub" gdje je Srbija uradila veliki posao i finansirala veći dio njegove izgradnje - kaže Cvijanović.

Ona je navela da je Republika Srpska opredijeljena da sarađuje sa Srbijom i da se postepeno formira jedinstven ekonomski prostor.

- Već smo na dobrom putu i zahvalna sam Srbiji što naše građane tretira kao svoje državljane. U narednom periodu predstoji aktivnost koju će našu integraciju dodatno ojačati - rekla je Cvijanović.

Rukovodstva Republike Srpske i Srbije potpisala su u Banjaluci na današnji dan 2006. godine, na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih veza.

Sporazum su potpisali tadašnji predsjednici Republike Srpske i Srbije Dragan Čavić i Boris Tadić, te premijeri Milorad Dodik i Vojislav Koštunica