latinica  ћирилица
26/09/2022 |  22:17 | Autor: SRNA

Dodik: Loše prolaze oni koji se ne suprotstave

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da nikada nije bio miljenik Zapada, da se treba suprotstaviti jer loše prolaze oni koji se ne suprotstave.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je rekao da nije baš jednostavno kada se dobije informacija, iz ozbiljnih izvora, da ga planiraju kidnapovati, te naveo da su stigli britanski specijalci na bazi studentske saradnje koji snimaju, prate.

Važno je da znaju da mi to znamo, da se kače na telefone, snimaju, rekao je Dodik za Hepi televiziju.

Dodik je istakao da su svi oni koji sa strane dođu u BiH "lažovi", da Britanci stoje iza svega, da su razbili Evropu, koja je izgubila svoje evropske vrijednosti.

- Njihove elite su izgubljene, Evropa nema čovjeka koji se može nametnuti kao evropski lider u narednih 10 godina - smatra Dodik.

Dodik je rekao da je u vrijeme kada je 1998. godine prvi put izabran za predsjednika Vlade pokušao da promijeni narative o Srbima i da su stranci sa njim željeli da razgovaraju, ali kada su došli do arbitražne odluke o Brčkom očekivali su da će imati manji otpor.

Znali su, kaže, da je on nepopravljiv, te su učinili sve da Mladen Ivanić bude predsjednik Vlade, a da on ode u opoziciju.

- Toliko o tome da sam bio miljenik Zapada - rekao je Dodik za Hepi televiziju.

On je istakao kako je politička borba za Republiku Srpsku teška, da je koncepcija kojoj se odupire priča o građanskom uređenju BiH, koja se umotava, pokušaji da se razbije srpski identitet.

- Sprega Zapada i muslimanskog, bošnjačkog, okvira u kojem sebe stalno predstavljaju žrtvom, jeste u narativu o laži o 300.000 ubijenih muslimana - rekao je Dodik i podsjetio da su muslimani, njihovi instituti, utvrdili da je u BiH stradalo oko 90.000, od toga 30.000 Srba.

Govoreći o poslijeratnim vremenima, Dodik je podsjetio da su stranci 4,1 milijardu dolara dali muslimanima, a Srbima ništa, tek je 2005. godine počela povlačiti kreditna sredstva.

Dodik je rekao da se jednako bori i za Srpsku i za Srbiju, koje pokazuju dostojanstvo i kada je riječ o Rusiji.

- Srbi će sada dobiti sve, nismo u poziciji da nešto dobijemo - istakao je Dodik.

On je dodao i da nikada ne mogu da zaborave da je Rusija uložila veto da se Srbi proglase genocidnim narodom, iako stranci traže da se uvedu sankcije Rusiji.

Dodik je napomenuo da su svi makroekonomski pokazatelji ukazuju da je u Srpskoj bolje nego u Federaciji BiH, da su plate veće, te da im smeta jaka Republika Srpska.

- Imamo sada ozbiljnu razvojnu priliku, koju neću napustiti. Razlika cijene struje na Zapadu i koju mi imamo natjeraće njihove industrijalce, imajući u vidu sa mnogi neće izdržati, pa smo skontali da izađemo sa jednom ponudom da svako onaj ko zaposli više od 100 ljudi dobiće od nas struju po 80 evra narednih pet godina - rekao je Dodik.