latinica  ћирилица
26/09/2022 |  22:29 ⇒ 27/09/2022 | 08:01 | Autor: RTRS

Drugi ugao: Odluke Ustavnog suda imaju najmanje veze sa pravom (VIDEO)

Novi zakon o nepokretnoj imovini koji bi Vlada Republike Srpske trebalo uskoro da uputi u Narodnu skupštinu, odgovor je na neustavnu Odluku Ustavnog suda BiH, kaže srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. Vitomir Popović, profesor Pravnog fakulteta izjavio je da odluke Ustavnog suda imaju najmanje veze sa pravom, i uglavnom je riječ o političkim odlukama koje nisu zasnovane na Ustavu BiH, a ni na Dejtonskom mirovnom sporazumu.
Popović i Lukić gosti emisije Drugi ugao - Foto: RTRS
Popović i Lukić gosti emisije Drugi ugaoFoto: RTRS

Saglasan je i Radomir Lukić, profesor pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu. Kaže racionalno se na odluku Ustavnog suda ne može odgovoriti, jer se nema sa kim razgovarati.

- Јedan način je da se mi na to neobaziremo i da nastavimo sa primjenama ovog zakona. Neću govoriti o mogućim ishodima ali to je borba, drugi način je da nastavimo sa dosadašnjom igrom a to je da opet iznova i iznova donosimo novi Zakon - istakao je Lukić, gostujući u emisiji Drugi ugao.

Popović ističe da se iz Sarajava pokušava doći na poziciju da se eliminiše ono što danas predstvalja Republiku Srpsku.

- I naravno pokušava se eliminisati ona iz političkog javnog i svakog drugog života. Ako joj uzmete imovinu ako joj uzmete šume ako joj uzmete vode, šume i sve ostalo onda se postavlja pitanje šta od nje ostaje, a ništa od toga nije predviđeno ni Dejtonskim mirovnim sporazumom i najmanje Ustavom BiH. Јer je čak što više i rečeno sve ono sto nije predviđeno ovim Ustavom dakle ostaje u nadležnosti entiteta Republike Srpske i Federacije - naveo je Popović.

Pogledajte kompletnu emisiju Drugo ugao.