latinica  ћирилица
27/09/2022 |  06:59 ⇒ 12:35 | Autor: RTRS

Dodik: Važno je da Srbi danas imaju dvije države na Balkanu (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je danas važno i nepobitna činjenica to da Srbi imaju dvije države - Republiku Srpsku i Srbiju, a Hrvati su u jednoj državi.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

- To je nešto što ne možete osporiti, to je činjenica - rekao je Dodik  za TV Hepi.

On je naveo da ima nejasnih situacija i teških izjava, kao i da /hrvatski predsjednik/ Zoran Milanović iznosi izjave sa kojima čovjek teško može da se složi.

- Moje, kao vođe, lidera nije da stalno da tražim razlike nego da pokušam nešto da napravim korisno za našu zajednicu - dodao je Dodik.

On je ukazao da je veoma neugodno na granici imati zemlju koja je u EU i NATO, dok Republika Srpska nije međunarodno priznata.

- Tako da naš je odnos, koji je prirodna odbrana prava za identitet u BiH, doveo do toga da smo mi amortizovali pritiske Hrvatske na Republiku Srpsku u EU i NATO integracijama - dodao je Dodik.

On je podsjetio na svoju raniju izjavu da Hrvati treba da imaju treći entitet i da se bore za svoj status.

Dodik je istakao da majorizacija koju Bošnjaci žele u BiH u političkom smislu ide za tim da eliminiše identitet, da nestanu Hrvati, a sljedeći smo mi i da ta stara ideja Alije Izetbegovića u "Islamskoj deklaraciji" ovlada BiH.

Dodik je istakao da je zahvalan Srbiji i njenom predsjedniku Aleksandru Vučiću za izgradnju mosta na Rači kod Bijeljine, te napomenuo kako je Republika Srpska, kao jedna mala zemlja, izgradila 100 kilometara auto-puta.