latinica  ћирилица
27/09/2022 |  09:11 ⇒ 09:15 | Autor: TANЈUG

Državna sahrana Abea uz stroge mjere bezbjednosti

Јapan je uveo stroge mjere bezbjednosti u prestonici Tokiju za današnju državnu sahranu ubijenog bivšeg premijera Šinzo Abea.
Sahrana Šinza Abea (Foto: EPA-EFE/Eugene Hoshiko) -
Sahrana Šinza Abea (Foto: EPA-EFE/Eugene Hoshiko)

Državnoj sahrani prisustvuju mnogobrojne strane zvanice, među kojima i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Policijska uprava sprovodi najviše bezbjednosne mere, ekvivalentne onima u vrijeme Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju. 

Policija preduzima dodatne mjere predostrožnosti kako bi osigurala da nema "pukotina" u bezbjednosti, s obzirom na to da je Abe upucan uprkos prisustvu policije 8. jula.

Pošto će široka područja Metropoliten autoputa i putevi oko tog mjesta biti zatvoreni, Vlada traži od građana da koriste javni prevoz.

Policija je postavljanje duž ulica, a pojačani su sistemi za uzbunu na lokacijama na kojima se okuplja mnogo ljudi i prikupljane su informacija kako bi se preduzele mjere protiv eventualnog terorističkog napada.

Dvije lokacije na kojima će građani polagati cvijeće, postavljene su u parku u blizini Nipon Budokan hale gdje se održavaju veliki događaji.

Državna sahrana bivšeg premijera koju finansira Vlada počela je u 14 časova po lokalnom vremenu, a vlasti se suočavaju sa sve većim kritikama, jer se očekuje da će koštati oko 11,6 miliona dolara novca poreskih obveznika, pri čemu se veliki dio pripisuje troškovima bezbjednosti.