latinica  ћирилица
27/09/2022 |  10:29 | Autor: SRNA

Lokalnim zajednicama upućen obrazac zahtjeva za legalizaciju

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske uputilo je danas Savezu gradova i opština, svim načelnicima i gradonačelnicima, te predsjednicima skupština svih jedinica lokalne samouprave u Srpskoj obrazac zahtjeva za izdavanje rješenja kojim se utvrđuje legalnost objekata.
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju (foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju (foto: ilustracija)Foto: RTRS

Resorni ministar Srebrenka Golić rekla je da je ministarstvo ovim dodatno pojednostavilo postupak utvrđivanja legalnosti bespravno sagrađenih objekata, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

Golićeva je istakla da će se ovim znatno olakšati rad voditeljima postupka, što će omogućiti građanima da brže dobiju rješenje o legalnosti svojih objekata.

- Očekujemo da će svi gradovi i opštine odmah po dobijanju ovog obrasca omogućiti građanima na svom području da podnesu zahtjev i konačno riješe svoj egzistencijalni problem - naglasila je Golićeva.

Ona je podsjetila da je u Narodnoj skupštini Republike Srpske i na sastanku sa Predsjedništvom Saveza gradova i opština Republike Srpske ukazala da je Ministarstvo kreiralo obrazac zahtjeva koji je jedinstven za sve lokalne zajednice.

Golićeva je naglasila da je nedavno usvojenim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji omogućen potpuno besplatan postupak utvrđivanja legalnosti.

Ona je navela da su ovim zakonom građani - vlasnici objekata, koji su bespravno izgrađeni do 31. decembra 2013. godine, oslobođeni prikupljanja dokumentacije i različitih saglasnosti.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 14. septembra po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata koji omogućava legalizaciju individualnih stambeno-poslovnih objekta izgrađenih do 31. decembra 2013. godine.

Zakonom je definisano da je riječ o objektima čija je bruto građevinska površina manja od 400 metara kvadratnih i koji se nalaze na digitalnim ortofoto planovima Republike Srpske.