latinica  ћирилица
27/09/2022 |  11:08 ⇒ 11:27 | Autor: SRNA

I Kadri Veselji ostaje u pritvoru

Pretpretresni sudija Nikolas Giju produžio je pritvor Kadriju Veseljiju, optuženom za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, saopšteno je iz Specijalizovanih vijeća u Hagu pred kojima će se suditi pripadnicima terorističke OVK za zločine počinjene od 1998. do 2000. godine nad Srbima, nealbancima i političkim neistomišljenicima.
Kadri Veselji (Foto:  EPA-EFE/Peter Dejong, ilustracija) -
Kadri Veselji (Foto: EPA-EFE/Peter Dejong, ilustracija)

Sudija Giju je odluku donio juče, ocijenivši da postoji opasnost da će Veselji pobjeći, ometati postupak ili počiniti druga krivična djela uključujući i zastrašivanje svjedoka koji su pružili dokaze ili će biti svjedoci u "slučaju Veselji".

Skoro istovjetnu odluku sudija Giju je prije nekoliko dana donio i u predmetu takođe uhapšenog pripadnika OVK Јakupa Krasnićija.

Kancelarija specijalizovanog tužioca je 29. aprila podnijela izmijenjenu dopunjenu optužnicu protiv uhapšenih Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Selimija i Јakupa Krasnićija.

Tužilaštvo tvrdi da su četvorica optuženih počinili i ratne zločine u Gnjilanu i selima Budakovo i Semetište u opštini Suva Reka.

Optužnica protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Јakupa Krasnićija potvrđena je 26. oktobra 2020. godine.