latinica  ћирилица
27/09/2022 |  12:04 ⇒ 12:10 | Autor: srpskainfo.com

Stevandić: Od samih izbora, bitnija i opasnija su naredna dva dana nakon njih

Izborni rezultat u BiH predmet je velikog interesovanja i zbog toga je sam uticaj na ishod tog rezultata velik, pogotovo od strane dijela međunarodne zajednice te da je BiH postala svojevrsni centar geopolitičkog lobiranja, rekao je predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić govoreći za medije u Srbiji.
Nenad Stevandić - Foto: SRNA
Nenad StevandićFoto: SRNA

Јer, navodi Stevandić, "nakon što je Srbija izrasla u zemlju koja je postala bitan i stabilan faktor na Balkanu, Republika Srpska se nekima otvara kao mogućnost stvaranja jednog pritiska na Srbiju i njenog lidera".

Stevandić dodaje da zbog bošnjačkog faktora, koji će nastaviti da blokira investicije i pokušati nametnuti neku svoju politiku, sami rezultat izbora ostati u određenoj mjeri nepromijenjen, te da podjela unutar srpskog političkog faktora stvara neizvjesnost.

Kako on dodaje, ni bošnjačke, ni hrvatske stranke nisu između sebe podijeljene da budu pro-srpske ili anti-srpske, već imaju zajednički nastup, kakvim se politički lideri iz Republike Srpske ne mogu pohvaliti.

- Prva dva dana su nakon izbora, najvažniji period, koji su u određenoj mjeri bitniji i od izbora, jer tad na vidjelo izlaze sve kalkulacije i sav pokušaj uticaja na stvaranje vlasti, i zbog toga jedini interes Republike Srpske mora biti savezništvo sa Srbijom, koje mora da nadjača nečije lične, tajkunske i međunarodne interese - kaže Stevandić.

Svaki suprotan pravac, kaže, može dovesti da se političko nejedinstvo prenese i na narod Srpske, i takve podjele predstavljaju mogućnost da se određeni faktori sa svojim ciljevima umiješaju.

- Republika Srpska je u izuzetno nepovoljnim situacijama napravila škole, bolnice auto-puteve i još mnogo toga, i to se može očuvati samo ukoliko se vodi odgovorna, nacionalna, politika koja nema spoljašnje interese. Svaka politika koja nema nacionalni interes dovešće do otvaranja mogućnosti međunarodnog intervencionizma, koji će biti potpomognut iznutra sa bošnjačkim institucijama, poput Ustavnog suda BiH, jer svaka dosadašnja kriza u BiH je plod međunarodnih institucija, kao što je Ustavni sud ili visoki predstavnici - zaključio je Stevandić.