latinica  ћирилица
27/09/2022 |  13:50 | Autor: SRNA

Petković: Zabrana ulaska na Kosmet - pokazatelj nervoze Prištine

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je da je današnja odluka prištinskih vlasti da mu zabrane ulazak na Kosovo i Metohiju nečuvena, ali i pokazatelj koliko su nervozne, pa više i ne kriju da krše sve sporazume.
Petar Petković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) - Foto: TANЈUG
Petar Petković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)Foto: TANЈUG

- Priština više i ne krije da krši sve sporazume, ona pokazuje da ne želi dogovore - rekao je Petković, uz ocjenu da današnjim činom Prištine premijer samoproglašenog Kosova Ljabin Kurti pokazuje da ne želi mir.

On je rekao za TV Most da Priština time što mu je zabranila ulazak na teritoriju Kosova i Metohije najdirektnije gazi sporazum o zvaničnim posjetama, te napomenuo da je svoj dolazak na vrijeme najavio i u skladu sa svim procedurama.

- Јasno je da Priština ne želi normalizaciju odnosa kada meni, kao glavnom pregovaraču sa strane Beograda, ne dozvoljavaju ulazak na Kosovo i Metohiju. Јasno je da Priština ne želi nastavak dogovora sa Beogradom - istakao je Petković.

On se pita da li je Kurtiju zasmetalo što je danas planirao da posjeti srpskog mladića Nemanju Mitrovića, kojeg su nožem napali i povrijedili Albanci.

Petković je poručio Kurtiju da napad na ovog mladića ne može da se sakrije, kao ni stotine incidenata i ataka koji se svakodnevno dešavaju, na sve što je srpsko, na imovinu SPC.

- Da li je Aljbin Kurti mislio da će mojom zabranom ulaska zabraniti i otvaranje Trga braće Milić? Pa neće, Trg će biti otvoren u Kosovskoj Mitrovici na velelepan način - porčuio je Petković, podsjetivši da su braća Milić bili blizanci koji su stradali kao pripadnici Vojske Јugoslavije, boreći se za Kosovo i Metohiju.

Petković je rekao da je tokom posjete planirao i da razgovara sa Srbima o bezbjednosti i drugim problemima, ali i poručio da neće odustati od dolazaka na Kosovo i Metohiju.

On je istakao da ovakvim ponašanjem Kurti šalje poruku da ne želi da razgovara već želi tenzije i pokušava da izazove sukobe i dovede do destabilizacije na Kosovu.

- To što grade baze i vrše upad sa takozvanim pripadnicima Kosovskih bezbednosnih službi, a nemaju prava to da rade, jer krše sporazum iz 2013. godine, sve su to pokazatelji da Kurti želi sukobe na ovim prostorima - naveo je Petković.

Petković se više puta od kada je na mjestu direktora Kancelarije našao na udaru administracije u Prištini i ovo je deveta zabrana ulaska.