latinica  ћирилица
27/09/2022 |  14:18 ⇒ 14:35 | Autor: SRNA

Putin: Rekordan rod žita - Zapad "razbojnički" stvara krizu

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavljuje rekordan rod žita u Rusiji, koja je najveći izvoznik te žitarice, i optužuje najbogatije zemlje svijeta za razbojništvo i preusmjeravanje pošiljki sa žitom na svoja tržišta, dok siromašne zemlje gladuju.
Vladimir Putin (foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV) -
Vladimir Putin (foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV)

Putin upozorava da isporuke žita iz Ukrajine i dalje zaobilaze najsiromašnije zemlje svijeta.

- Situacija sa isporukama hrane najsiromašnijim zemljama u svijetu se ne mijenja - to je apsolutna obmana Zapada. Ponavljam, Zapad provocira globalnu prehrambenu krizu - navodi Putin.

Prema njegovim riječima, pozicija najbogatijih zemalja svijeta je razbojnička, jer one i dalje nastavljaju da kupuju hranu.

Kako je naveo, na kraju drugog kvartala ove godine uvoz hrane u SAD dostigao je 218,6 milijardi dolara u odnosu na 185,1 milijarde dolara godinu dana ranije. Pri tome, uvoz premašuje izvoz za 22,3 milijardi dolara, dok je ranije bilo obrnuto.

Takođe, Putin smatra da sankcije pogoršavaju prehrambenu situaciju u svijetu, a to nema veze sa specijalnom operacijom ruske vojske u Ukrajini.

On navodi da će ove godine biti dobar rod žita, a po nekim elementima i rekordan.

- Već je požnjeveno 138,7 miliona tona žita, a očekuje se 150 miliona - naveo je Putin.

Kada je riječ o pšenici, očekuje se rod od 100 miliona tona, a to će biti rekordan rezultat u istoriji Rusije, istakao je ruski predsjednik.