latinica  ћирилица
27/09/2022 |  22:27 ⇒ 22:29 | Autor: RTRS

Predstavljena knjiga "Naša nova Banjaluka"

U Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci predstavljena je knjiga "Naša nova Banjaluka", u okviru koje su obuhvaćene sve teme koje se tiču budućnosti najvećeg grada Srpske, te smjera i brzine kojom će se razvijati da bi se postigao cilj "Banjaluka kao evropska metropola".
Predstavljena knjiga "Naša nova Banjaluka" - Foto: RTRS
Predstavljena knjiga "Naša nova Banjaluka"Foto: RTRS

Knjiga "Naša nova Banjaluka" predstavlja sveobuhvatan projekat, a u njenoj realizaciji učestvovao je veliki broj stručnjaka iz raznih oblasti.

U izradi knjige učestvovalo je oko 800 intelektualaca i stručnjaka iz različitih oblasti sa željom da Banjaluka stane rame uz rame sa gradovima njene veličine u Austriji, Švajcarskoj, Njemačkoj, Americi te da se pozicionira kao kulturni centar koji će biti prepoznatljiv širom svijeta.

Urednik izdanja Nenad Novaković objasnio je da im je zadatak da sa građanima Banjaluke razgovaraju kako mogu da sutra žive bolje, a za to koriste priliku pojačanog aktivizma građana da daju sugestije, prijedloge šta bi se moglo u politikama unaprijediti.

Suština ovog izdanja je fokus na jačanju privrednog ambijenta, odnosno usmjeravanje težnje da Banjaluka postane vidljiviji grad cijelom regionu, ali i da se unaprijedi u kulturološkom, sportskom i univerzitetskom smislu.

- To je naša nova Banjaluka, 800 fakultetski obrazovanih ljudi i stručnjaka iz raznih oblasti prikazalo je kakvu želi Banjaluku... Uređen, razvijen, čist grad, sa visokim standardom, gdje su mladi svi zaposleni - rekao je profesor doktor Vlado Đajić.

U predgovoru izdanja je navedeno da je prilikom čitanja zbornika ostavljen prostor za nadogradnju, inoviranje i prilagođavanje vremenu koje dolazi. Banjaluka, kao centar Srpske, ima ogroman potencijal za napredak, a neki od načina predloženi su u koricama ove knjige.

Knjiga "Naša nova Banjaluka" promovisana je početkom septembra u tiražu od hiljdu primjeraka.