latinica  ћирилица
28/09/2022 |  07:34 ⇒ 08:37 | Autor: TANЈUG

UN ne mogu da provjere da li je u pitanju sabotaža na gasovodu Sjeverni tok (VIDEO)

UN nemaju načina da provjere tvrdnje da su gasovodi Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 bili predmet sabotaže i nadaju se da će curenje gasa biti zaustavljeno, izjavio je na konferenciji za novinare portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.
Curenje gasa u Baltičkom moru (Foto: EPA-EFE/Danish Defence Command) -
Curenje gasa u Baltičkom moru (Foto: EPA-EFE/Danish Defence Command)

- Vidjeli smo napise u štampi, ali mi nemamo načina da provjerimo te tvrdnje, a ni mandat za sprovođenje istrage. Nadamo se da će biti zaustavljeno curenje gasa kako bi se obezbijedio veći protok - rekao je Dižarik, prenosi TAS S.

Danska premijerka Mete Frederiksen izjavila je da ne isključuje mogućnost da su oštećenja na gasovodima sistema Sjeverni tok posljedica sabotaže.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov takođe nije isključio mogućnost da su oštećenja na gasovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 nastala nakon sabotaže.

Kako prenosi agencija Rojters, Peskov je rekao da je Kremlj veoma zabrinut zbog ove situacije i da zahtjeva hitnu istragu.

Prema njegovim riječima to je "pitanje energetske bezbjednosti cijelog kontinenta".

Njemački bezbjednosni zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman zbog toga što se još istražuje kako je došlo do oštećenja na gasovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2, potvrdio je da Njemačka sumnja na sabotažu.

- Dokazi ukazuju na nasilni čin, a ne na tehnički proble - rekao je on, prenio je portal Blumberg.

Kompanija Nord Strim AG saopštila je da su tri priobalne linije gasovodnog sistema Sjeverni tok pretrpjele oštećenja "bez presedana" u samo jednom danu.

Švedska: Curenje gasa posljedica eksplozija, moguća sabotaža

 Švedska ministarka spoljnih poslova An Linde potvrdila je da su curenja gasa iz gasovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 izazvana eksplozijama.

- Gas koji curi iz Sjevernog toka 1 i 2 u ekskluzivnim ekonomskim zonama Švedske i Danske posljedica je detonacija, vjerovatno izazvanih sabotažom - napisala je ona na Tviteru u utorak, prenosi TAS S.

Ona je dodala da se “nastavlja sa prikupljanjem informacija" i da se "ne isključuje nijedan uzrok, akter ili motiv“.

Ranije su otkrivena tri curenja na gasovodima Sjeverni tok i Sjeverni tok-2 u razmaku od nekoliko sati.

Prvo od njih otkriveno je na Sjevernom toku 2 u blizini danskog ostrva Bornholm. Nakon toga, otkrivena su dva curenja u Sjevernom toku 1.

Danska energetska agencija izvijestila je da je velika količina gasa iscurila u more.

Avionima i brodovima je naređeno da se drže najmanje pet nautičkih milja od mjesta incidenta.

Švedski seizmolozi su kasnije saopštili da su u ponedjeljak registrovali dvije eksplozije duž trasa gasovoda, navodi TAS S.