latinica  ћирилица
28/09/2022 |  08:24 | Autor: TANЈUG

Kralj Saudijske Arabije imenovao sina za premijera

Kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz imenovao je svog sina i nasljednika, princa Mohameda bin Salmana za premijera, funkciju koju tradicionalno obavlja kralj, javila je državna agencija SPA.
Mohamed bin Salman (Foto:EFE/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN) -
Mohamed bin Salman (Foto:EFE/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN)

Mohamed bin Salman (37) koji je de fakto vladar Saudijske Arabije, prethodno je bio na mjestu ministra odbrane.

Prema kraljevskom ukazu, u rekonstrukciji vlade drugi sin kralja Salmana, princ Klaid imenovan je za ministra odbrane, dok je još jedan od njegovih sinova, princ Abdulaziz bin Salman na mjestu ministra energetike.

U ukazu se kaže da će kralj i dalje predsjedavati sjednicama kabineta, prenosi Rojters.

Princ Muhamed se nametnuo kao vladar Saudijske Arabije 2017. godine, dok je nastojao da privredu zemlje oslobodi zavisnosti od nafte.

Dozvolio je ženama da voze i suzbijao moć sveštenika nad društvom, ali su njegove reforme donijele i masovne obračune sa neistomišljenicima.

Ubistvo novinara DŽamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine ukaljalo je njegovu reputaciju i zaoštrilo odnose kraljevstva sa Sjedinjenim Državama i drugim zapadnim saveznicima.

Kako navodi Gardijan, kritičari saudijske vlade smatraju da je vrijeme donošenja odluke o njegovom imenovanju za premijera skoro sigurno povezano sa tužbom u SAD u vezi sa njegovoj navodnoj ulozi u tom ubistvu.

Sljedeće nedjelje ističe rok u kojem američka administracija treba da procijeni da li u slučaju koji je pokrenula Kašogijeva vjerenica Hatidže Čengiz princa Muhameda može da zaštiti imunitet suverena, koji se obično daje svjetskom lideru, kao što je premijer ili kralj.