latinica  ћирилица
28/09/2022 |  09:59 | Autor: TANЈUG

Drecun: Priština namjerno destabilizuje situaciju

Predsjednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je danas da zabrana posjete direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića pokrajini predstavlja ometanje slobode kretanja i nepoštovanje dogovora u vezi sa posjetama, ocjenjujući da je riječ o još jednoj porvokaciji Prištine.
Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

Prema njegovim riječima, Priština namjerno destabilizuje situaciju, a onemogućavanje Petkovićeve posjete Srbima na KiM predstavlja sastavni dio tog procesa.

-Oni ometaju na sve načine direktora Kancelarije da komunicira sa srpskim narodom na KiM i da im pruži svu neophodnu pomoć bez koje naš narod ne bi mogao da opstane - rekao je Drecun za RTS.

To su, kako kaže, gotovo svakodnene provokacije, koje Priština preduzima prema srpskom narodu i prema zvaničnicima države Srbije, koje se ogledaju od zabrana posjeta do hapšenje, preko svakodnevnih napada i provokativnih izjava do klasičnih vojnih akcija na sjeveru pokrajine.

Drecun navodi da je Priština preko brojnih naoružanih vojnih formacija u potpunosti okružila sjever.

- Do sada smo imali ugrožavanje srpskog naroda na sjeveru KiM južno od Ibra. Tu su bile baze za specijalne parapolicijske jedinice, ali i tzv. kosovske bezbjednosne snage i to je bila neka vrsta potkovice - rekao je Drecun.

Sa izgradnjom novih baza, ističe, imamo zaokruživanje jednog vojnog zaposjedanja teritorije.

Smatra da zabrinjava to što se ništa ne dešava bez znanja zemalja Kvinte.