latinica  ћирилица
28/09/2022 |  09:59 | Autor: SRNA

Srpske diplomate dosljedne i jedinstvene u zaštiti ustavnog poretka

Ambasadorka BiH u Francuskoj Bojana Kondić Panić rekla je da su sve ambasade i konzulati u DKP mreži svojevrstan "lakmus papir" političkih odnosa u BiH, ali da su srpske diplomate ostale dosljedne i jedinstvene u zaštiti ustavnog poretka.
Bojana Kondić Panić i Emanuel Makron - Foto: RTRS
Bojana Kondić Panić i Emanuel MakronFoto: RTRS

Panićeva je napomenula da se od početka mandata susreće sa problemima i preprekama, od tehničkih do kadrovskih.

Ona je navela da kao ambasador BiH u Parizu nema službeno vozilo, što predstavlja ogromnu prepreku u obavljanju redovnih i svakodnevnih diplomatskih aktivnosti.

- Po preuzimanju dužnosti u Parizu uputila sam zahtjev Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara za saglasnost za izradu veb stranice, radi lakšeg informisanja građana o procedurama i smanjenja pritiska na konzularno odjeljenje Ambasade, koju još nisam dobila - rekla je Panićeva u intervjuu Srni.

Govoreći o kadrovskoj politici Ministarstva inostranih poslova u slučaju ove ambasade, Panićeva je napomenula da se stiče utisak da je ona "potpuno nasumična i neprilagođena" okolnostima i značaju države, pogotovo ako se ima u vidu da je Ambasada ujedno i Stalno predstavništvo BiH pri Unesku i ostalim međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Francuskoj.

Na pitanje da li smatra da je resorni ministar Bisera Turković izlazila iz svojih ovlaštenja u odnosu prema Ambasadi, pogotovo zbog činjenice što je srpski kadar na njenom čelu, Panićeva je rekla da su, kao što su srpski mediji već više puta informisali, u nekoliko navrata dobijali instrukcije koje nisu bile u skladu sa Dejtonskim sporazumom, odnosno Ustavom.

- Istakla bih nezakonito insistiranje Turkovićeve na obilježavanju određenih datuma oko kojih nema usaglašenog stava sva tri konstitutivna naroda. Zatim, upućivanje note ministru spoljnih poslova Francuske u kojoj iznosi svoje lične stavove kao zvanične stavove BiH i na taj način uzurpira nadležnosti Predsjedništva BiH kao jedinog organa koji je prema Ustavu zadužen za vođenje spoljne politike - istakla je Panićeva.

Uprkos tome, naglasila je ona, srpski ambasadori i generalni konzuli ostali su dosljedni i jedinstveni u svojim stavovima i zaštiti ustavnog poretka u skladu sa demokratskim principima.

"U RAZGOVORIMA INSISTIRAM NA POŠTOVANjU DEЈTONA"

Ocjenjujući rad Ambasade BiH u Francuskoj, Panićeva je napomenula da je dužnost opunomoćenog i izvanrednog ambasadora BiH u Francuskoj preuzela prije devet mjeseci, a akreditivna pisma predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu predala prije mjesec dana.

- U ovom periodu sam imala brojne sastanke sa izabranim predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u Francuskoj, ali i sa Makronom, njegovim prvim savjetnicima, ministrom spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona, predstavnicima Odsjeka za kontinentalnu Evropu i Balkan u Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske, poslanicima u Narodnoj skupštini, senatorima i drugim zvaničnicima - navela je Panićeva.

Ona je istakla da je u svim razgovorima insistirala na važnosti poštovanja Dejtonskog sporazuma koji je BiH uspostavio kao zajednicu dva entiteta i tri konstitutivna naroda – kao jedinog mogućeg okvira za funcionisanje i postojanje BiH kao složene državne zajednice, te da je Republika Srpska posvećena miru, dijalogu i poštovanju Ustava BiH.

- Razgovori sa francuskim zvaničnicima bili su prilika i za predstavljanja realnije slike trenutnih političkih dešavanja u BiH i prenošenje stavova iz Republike Srpske, koji su se u prethodnih sedam godina u Francuskoj slabije čuli - istakla je Panićeva.

Ona je napomenula da je jedna od prvih aktivnosti koje je preduzela bila uspostavljanje saradnje Medicinskog fakulteta u Banjaluci i Medicinskog fakulteta Univerziteta Paris Saclay. Ona radi i na realizaciji povezivanja muzičkih škola i kreiranja mogućnosti za predstavljanje mladih muzičara u Francuskoj.

- Inicirala sam saradnju turističkih organizacija gradova Sent Trope, Sent Maksima i Nice sa Turističkom organizacijom Republike Srpske - navela je Panićeva.

Ona je naglasila da su u toku pregovori za potpisivanje više memoranduma o saradnji Nacionalnog instituta za javnu službu – INSP, čuvene francuske škole za administraciju i obuku visokih zvaničnika i Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske, kao i Ministarstva za energetsku tranziciju Francuske i Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske.

- U saradnji sa Francuskom asocijacijom privrednika pripremamo privredne misije sa ciljem povezivanja preduzeća i predstavljanja potencijala BiH i Republike Srpske u Francuskoj i unapređenja ekonomske saradnje - istakla je Panićeva.

U FRANCUSKOЈ OKO 120.000 SRBA

Panićeva je rekla da Srba u Francuskoj danas ima oko 120.000, te da se oni nalaze uglavnom u regionima Pariz, Lion, Grenobl, Belfort, Miluz, Monbelijar i Strazbur.

- Međutim, relativno mali broj Srba dolazi iz BiH i, prema nekim procjenama, taj broj se kreće oko 30.000. Okupljeni su u više različitih udruženja koja su uglavnom vezana za Srpsku pravoslavnu crkvu - naglasila je Panićeva.

Ona je napomenula da treba imati u vidu da većina ima dvojno državljanstvo, srpsko i BiH, i da se uglavnom orijentišu prema Ambasadi Srbije u Francuskoj.

Generalno, istakla je ona, postoji spremnost dijaspore za saradnju i investiranje u Srpsku, ali da bi došlo do realizacije većih projekata i aktivnosti bilo bi potrebno u narednom periodu posvetiti veću pažnju dijaspori u Francuskoj, što je predviđeno strategijom Vlade Srpske.

Ona je ocijenila da je primjetan trend većeg interesovanja francuskih privrednika za zemlje Balkana, pa tako i BiH.

- Nedavno je MEDEF organizovao konferenciju za Balkan na kojoj su francuskim privrednicima predstavljene mogućnosti i potencijali privredne saradnje sa regionom, te finansijski podsticaji za izvozna ulaganja - navela je Panićeva.