latinica  ћирилица
28/09/2022 |  11:10 ⇒ 11:10 | Autor: SRNA

"Lut fest": Estonsko pozorište odigralo predstavu "Poklon vodenog zmaja"

Glumci lutkarskog pozorišta "Tulevski" iz Estonije izveli su danas u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo predstavu "Poklon vodenog zmaja" u režiji Marije Serskaje, u okviru 23. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest" .
U Istočnom Sarajevu predstava "Poklon vodenog zmaja" - Foto: SRNA
U Istočnom Sarajevu predstava "Poklon vodenog zmaja"Foto: SRNA

Riječ je o drevnoj kineskoj bajci koja čitaocima, ali i gledaocima postavlja pitanje da li su spremni da uđu u taj čudesni svijet.

Režiser ove predstave poručuje da će gledaoci naučiti nevjerovatnu priču o Lunovom magičnom repu koji može činiti čuda, te saznati o njegovoj jedinstvenoj sposobnosti da poprimi ljudski oblik.

U okviru pratećeg programa Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta "Lut fest", danas, trećeg dana festivala, u Kulturnom centru Pale odigrana je i predstava "Tri bajke traže čitača" koju izvode glumci "Teatrila" iz Novog Sada, koja je sinoć izvedena i u Istočnom Sarajevu.

Danas su nastavljene i kreativne radionice posvećene izradi lutaka, a održan je i Master klas "Kreacije lutkarskih likova kroz muziku" čiji su voditelji profesori iz Bugarske Bonjo Lungov, koji je i predsjednik stručnog žirija 23. "Lut festa" i njegov mlađi kolega Konstanttin Karakostov.

Na festivalu, koji će trajati do 30. septembra, učestvovaće pozorišta iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Bugarske, Estonije i Izraela.

U okviru takmičarskog i pratećeg programa biće realizovano 20 programa, lutkarske predstave, master klas predavanja, kreativne lutkarske radionice i promocije knjiga.

Moto festivala je "Dijete i scenska lutka" i predstavlja misiju koju "Lut fest" provodi 23 godine putem edukacije i socijalizacije djece kroz njima bliske tradicionalne i nove bajke, lutkarske predstave i sa lutkom sa kojom najlakše komuniciraju.

Festival su finansijski podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i Grad Zvornik.

Medijski sponzori su Novinska agencije Republike Srpske SRNA i RTRS.