latinica  ћирилица
28/09/2022 |  11:23 ⇒ 11:24 | Autor: SRNA

Selaković: Beograd ostaje na poziciji poštovanja međunarodnog prava

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da će se pritisci na Srbiju zbog uzavrele političke situacije u cijeloj Evropi nesumnjivo nastaviti, a da će Beograd ostati dosljedan svojoj politici i na poziciji poštovanja principa međunarodnog prava, jer bi sve drugo bilo protivno državnim i nacionalnim interesima.
Nikola Selaković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Nikola Selaković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Selaković je rekao da je samoproglašeno Kosovo konkurisalo za Savjet Evrope i da će se 5. oktobra razmatrati o tome.

- Oni su poslali pismo u kome su tražili prijem. Savjet Evrope je organizacija u kojoj oni /Priština/ imaju većinu za takve stvari i sad je pitanje da li će Savjet Evrope pribjeći potpunom gaženju principa koji su ugrađeni u njegov Statut. Pitanje je i da li će to dovesti do nove podjele među evropskim državama - rekao je Selaković.

On je pojasnio da se u Savjetu Evrope ne nalazi samo pet članica EU koje nisu priznale samoproglašeno Kosovo, već i ostale države koje to nisu učinile, među kojim je i BiH, te da je razgovarao sa njihovim ministrima spoljnih poslova.

- Ima bogami i država koje su priznavači, a koje nisu za to. Samo je pitanje da li je Savjetu Evrope potrebna nova podjela ili će to biti jedan od sredstava pritisaka na nas - rekao je Selaković za Televiziju Hepi.

Selaković je rekao da će Beograd nastaviti da radi na otpriznavanju Kosova, te da je važno naglasiti da je Priština ta koja je prva prekinula obavezu moratorijuma.

Govoreći o opasnosti da Rusiji bude oduzeto pravo veta, odnosno da bude izbačena iz UN, Selaković je rekao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na to upozoravao i prije šest mjeseci.

- Znam da su me tada zvali neki moji prijatelji, profesori i pitali: "Kako on to misli da je moguće"? Onda dođete na Generalnu skupštinu UN i čujete nekoliko istaknutih svjetskih lidera kako govore na tu temu. Mali smo mi suviše da možemo na to da utičemo. Ono što je za nas od suštinske važnosti je ostanak Rusije u Savjetu bezbjednosti. To bi za nas bila katoastrofa, bez ikakve sumnje. Nadam se želim i vjerujem da do toga neće doći i da što prije dođe do mira - rekao je on.

Selaković je rekao da je, na žalost u Njujorku vidio, ne želju za mirom već da svi zacrtavaju neke ratne ciljeve, ali i distanciranost zemalja van Evrope od onog što se u njoj dešava.

- U ogromnom broju država iz drugog kraja svijeta koje trpe pritiske da se odrede o sukobu u Ukrajini se čulo: "Ne. To je vaš evropski rat". Poručili su da ratovi u Aziji i Africi nikoga nisu interesovali, a da sada sama Evropa vodi svoj rat - rekao je on.