latinica  ћирилица
28/09/2022 |  13:39 ⇒ 14:33 | Autor: RTRS

Јaglica: Više od 600 poljoprivrednika prijavljeno za bespovratna sredstva Mađarske

Direktorka Fondacije za održivi razvoj Republike Srpske Progresus Andrea Јaglica rekla je da je više od 600 poljoprivrednika u Republici Srpskoj do sada registrovalo nalog na internet stranici ove fondacije kako bi se prijavilo za bespovratna sredstva za nabavku poljoprivredne mehanizacija, alata i opreme mađarske proizvodnje.
Pomoć poljoprivrednicima Vlade Mađarske u Srpskoj (FOTO: ustupljena fotografija) -
Pomoć poljoprivrednicima Vlade Mađarske u Srpskoj (FOTO: ustupljena fotografija)

- Interesovanje je veliko, ali dosta poljoprivrednika u Republici Srpskoj od nekih distributera ili iz drugih izvora dobija pogrešne informacije o Programu i uslovima za dobijanje bespovratnih sredstava. Poljoprivrednici da znaju da je ovo program bez rizika za njih i da je osnovni preduslov da ostvare pravo na subvencije do 70 odsto - da popune elektronsku prijavu na internet stranici Fondacije - ističe Јaglica.

Pojašnjava da nema plaćanja unaprijed, da nijedan poljoprivrednik u Republici Srpskoj ne mora da plati nijednu marku prije nego što dobije zvanično obavještenje da su mu sredstva odobrena i prije nego što potpiše ugovor s Fondacijom.

- Ako poljoprivrednik želi da uplati avans distributeru, mi se u to nećemo miješati, ali je jako važno da svaki poljoprivrednik u Republici Srpskoj zna da ne mora da plati ništa unaprijed i da od toga neće zavisiti da li će im sredstva biti odobrena ili ne - navodi Јaglica.

Ona dodaje da odluku o tome da li će sredstva biti odobrena neće donijeti distributeri, niti bilo ko ko popunjava aplikacije, čak ni Fondacija, već će odlučiti CED, organizacija Vlade Mađarske, na koju neće uticati nijedna interesna grupa.

- I zato pozivamo poljoprivrednike da se prijave na Program jer ovaj program je pravljen za njih i zbog njih, a sve tačne informacije mogu dobiti od Fondacije u svakom trenutku, jer će Fondacija uraditi sve da ih zaštiti i pomogne im da uspješno iskoriste Program - ističe Јaglica.