latinica  ћирилица
28/09/2022 |  13:53 ⇒ 16:20 | Autor: SRNA

Cicović: Susret Dodika sa Putinom potvrda da Srpska ima jakog saveznika

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović ocijenio je da nedavni susret srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom predstavlja vjetar u leđa Republici Srpskoj i potvrdu Srpskoj da ima jakog saveznika u svijetu.
Mlađen Cicović - Foto: SRNA
Mlađen CicovićFoto: SRNA

Cicović je rekao Srni da je to potvrda da Srpska ima jakog saveznika, kako u odnosu na globalne sukobe, tako i u odnosu na čarke i podvale u okviru BiH uz negativne uticaje državnika iz EU i njihovog nelegalnog visokog predstavnika.

On je istakao da su odnosi Istoka i Zapada zategnuti preko Ukrajine, ali niko ne može, ni sa najmanjim procentom sigurnosti, tvrditi da se ta zategnutost neće pomjerati prema sjeveru ili prema našem jugu.

- Ipak, vjerujem da su diplomatske aktivnosti Dodika na Istoku i u Izraelu i Mađarskoj i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović na Zapadu davali i daju rezultate - naveo je Cicović.

To, kaže on, ne znači da će u okviru BiH prestati pritisci i nametanja modela takozvane međunarodne zajednice koji nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom i intersima Srba i Srpske.

- Naravno, i dalje vjerujem da sve što se čini protiv Republike Srpske istovremeno je i protiv BiH - rekao je Cicović.

On je istakao da neki daleki ulazak BiH u EU stoji na klimavim nogama, ne samo što se i na tobožnjem monolitu same Unije pokazuje sve dublje pukotine, već i što će se uticaj globalnog prestrojavanja odraziti i na međuentitetske i međunacionalne odnose u BiH.

- Vjerujemo, najmanje na štetu Republike Srpske - kaže Cicović.

On smatra da bi bezrazložna i neobjašnjiva blokiranja iz Sarajeva sigurno bila nastavljena.

- Srbija i Srpska bi trebalo da nastave blisku saradnju u svim oblastima, a posebno na održavanju jedinstvenog kulutrno-prosvjetnog i informativnog prostora sa istim odnosom prema jeziku i pismu, tradiciji i vjeri, uz zajedničke projekte od obostrane koristi - rekao je Cicović.

Cicović je najavio za sutra u Beogradu održavanje tribine o temi "Globalno prestrojavanje i izbori u Srpskoj i BiH", koju organizuju redakcije info portala "Fakti" i "Sve o Srpskoj" u saradnji sa ovim predstavništvom, a na kojoj će učestvovati analitičari iz Srbije i Srpske.

Tribina će biti održana u Pres-centru Udruženja novinara Srbije sa početkom u 12.00 časova i, prema Cicovićevim riječima, ona je plod odlične saradnje Predstavništva sa redakcijama ovih info portala.

On je izrazio uvjerenje da će ovaj značajan tematski skup doprinijeti jasnijem viđenju problema sa kojim se "sudara vrijeme u kojem živimo", te da će građani znati da prepoznaju najbolju opciju za budućnost Republike Srpske.

Cicović je naveo da činjenica da će na tribini učestvovati Vladislav Јovanović, Aleksandar Pavić, Nenad Kecmanović, Siniša Ljepojević, Predrag Ćeranić, Aleksandar Vujović, Aleksandar Raković, Branko Pavlović, Srđan Perišić i Đuro Bilbija govori da je riječ o ozbiljnom skupu kadrom da pruži relevantne odgovore na sva pitanja koja ova složena tema postavlja.

On je ocijenio da ista pitanja zaokupljaju misli svih građana Republike Srpske, pa i Srbije, i da vjeruje da će ovaj skup u Beogradu dati značajan doprinos političkim viđenjima i potezima u najvažnijem poslu ovog vremena, a to su - očuvanje naroda i države rješavanjem ekonomskih i energetskih problema, istovremeno sa njegovanjem srpskog jezika i pisma, pravoslavne vjere i tradicije, što jeste kodni dokument svakog pojedinca i cijelog srpskog naroda.