latinica  ћирилица
28/09/2022 |  16:21 | Autor: SRNA

Prijedlog pritvora i mjera zabrane za osumnjičene u akcijama "Storidž" i "Insajder"

Tužilaštvo BiH uputiće Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za Darija Јekića, osumnjičenog u predmetu "Storidž", te prijedlog za određivanje strogih mjera zabrane, koje uključuju i kućni pritvor, za osumnjičenog Adisa Prašovića, inspektora u policiji MUP-a Kantona Sarajevo.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Prijedlog za određivanje mjere pritvora biće upućen nakon ispitivanja Јekića, koji se predao Tužilaštvu BiH nakon višemjesečnog bjekstva, saopšteno je iz ovog tužilaštva.

Pritvor će biti predložen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni Јekić je pod istragom i, između ostalog, se tereti da je kao član organizovane kriminalne grupe, komunicirajući putem aplikacije "Skaj", dogovarao i učestvovao u teškim krivičnim djelima organizovanog kriminala, neovlaštenog međunarodnog prometa marihuane i heroina u velikim količinama, kao i postavljanju eksplozivne naprave na objektu na području Gradiške.

Tužilac u predmetu kodnog naziva "Insajder", nakon ispitivanja osumnjičenog Prašovića, uputiće Sudu BiH prijedlog za određivanje strogih mjera zabrane, koje uključuju i kućni pritvor.

S obzirom da je izvršenje krivičnog djela zadokumentovano istragom, te uzevši u obzir iskaz koji je u prisustvu advokata dao Prašović, predložene su mjere zabrane kako bi se obezbijedilo neometano provođenje istrage i daljeg postupka protiv osumnjičenog.

Osumnjičeni je pod istragom zbog koruptivnih krivičnih djela, korištenja policijskih ovlaštenja i kapaciteta, za nezakonito dostavljanje informacija osobama iz kriminalnog miljea, te je potrebno da se udalji iz policijskih struktura, za vrijeme trajanja istrage.

Prijedlozi za određivanje mjera pritvora i zabrane, biće u zakonskom roku proslijeđeni Sudu BiH, navode iz Tužilaštva.